Tag: Bób działanie

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

Bób

Właściwości zdrowotne bobu

Utrzymanie Wagi
Bób jest warzywem bogatym w białko i błonnik oraz jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Regularnie spożywany bób może przynieść korzyści osobom z problemami sercowo-naczyniowymi oraz pomóc w kontrolowaniu wagi.
brzoza

Prozdrowotne właściwości brzozy

Ziołolecznictwo
Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym i są charakterystyczne na półkuli północnej. W Ameryce Północnej, Europie i Azji brzozy występują pod kilkoma nazwami. Najczęstsze z nich to: brzozy papierowe, żółte brzozy, brzozy brodawkowate, brzozy cukrowe, białe brzozy oraz brzozy himalajskie. Drzewa te znalazły swoje miejsce zarówno na rynkach komercyjnych, jak i atrybutów medycznych. Drewno brzozy wykorzystywane jest do produkcji mebli i papieru, natomiast kora, liście i sok roślinny do celów leczniczych.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Soja: Właściwości prozdrowotne i kosmetyczne

Witaminy
Soja niewątpliwie zawdzięcza swoją popularność weganom i wegetarianom, ponieważ produkty sojowe zazwyczaj stanowią nieodłączny element ich diety. Jednak ta cenna roślina zainteresowanie powinna budzić nie tylko wśród wegetarian, ale u każdego z nas. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty - soja jest po prostu bardzo zdrowa. Wzmacnia odporność naszego organizmu, a także zapobiega wielu poważnym chorobom. Poza tym, świetnie wpływa na urodę - udowodniono, że opóźnia procesy starzenia się i łagodzi zmiany po trądziku. Soja posiada wiele właściwości, o których wielu z nas zapewne do dzisiaj nie miało pojęcia. Oto one.

Syrop klonowy i jego prozdrowotne właściwości

Medycyna Naturalna
Syrop klonowy, który kojarzymy głównie z amerykańskimi naleśnikami, jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw i deserów. Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych kanadyjskich produktów ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. To wszystko dzięki składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy. Sprawdźmy, jak wpływa na nasze zdrowie i dlaczego powinniśmy pić go regularnie.

Nalewka z wiśni i jej prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Właśnie rozpoczął się sezon na wiśnie, które notabene są jednymi z najzdrowszych letnich owoców. Znajdziemy w nich praktycznie wszystkie składniki odżywcze potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wielu z nas z pewnością wykorzysta wiśnie do przygotowania przetworów. My jednak szczególnie polecamy zaprawić nalewkę z wiśni, która jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Oto jej cenne właściwości oraz naprawdę prosty przepis.