Tag: Właściwości lecznicze bobu

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

Zupa z bobu

Jak zrobić zupę z bobu?

Zupy
Poniższą zupę możesz zrobić zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. W przepisie tym jest boczek, jednak jeśli jesteś wegetarianinem to zupa zupełnie nie straci na tym jeśli go nie dodasz. Z boczkiem czy bez niego - będzie przepyszna.
Bób

Właściwości zdrowotne bobu

Utrzymanie Wagi
Bób jest warzywem bogatym w białko i błonnik oraz jest źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów. Regularnie spożywany bób może przynieść korzyści osobom z problemami sercowo-naczyniowymi oraz pomóc w kontrolowaniu wagi.
brzoza

Prozdrowotne właściwości brzozy

Ziołolecznictwo
Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym i są charakterystyczne na półkuli północnej. W Ameryce Północnej, Europie i Azji brzozy występują pod kilkoma nazwami. Najczęstsze z nich to: brzozy papierowe, żółte brzozy, brzozy brodawkowate, brzozy cukrowe, białe brzozy oraz brzozy himalajskie. Drzewa te znalazły swoje miejsce zarówno na rynkach komercyjnych, jak i atrybutów medycznych. Drewno brzozy wykorzystywane jest do produkcji mebli i papieru, natomiast kora, liście i sok roślinny do celów leczniczych.
cynamon

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Przyprawy
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Syrop klonowy i jego prozdrowotne właściwości

Medycyna Naturalna
Syrop klonowy, który kojarzymy głównie z amerykańskimi naleśnikami, jest nie tylko pysznym dodatkiem do potraw i deserów. Okazuje się, że jeden z najpopularniejszych kanadyjskich produktów ma świetny wpływ na nasze zdrowie i urodę. To wszystko dzięki składnikom odżywczym, które w nim znajdziemy. Sprawdźmy, jak wpływa na nasze zdrowie i dlaczego powinniśmy pić go regularnie.

Prozdrowotne właściwości czerwonej fasoli

Witaminy
Czerwona fasola, która jest jednym z najpopularniejszych składników meksykańskich dań, obecnie przeżywa swój renesans. Dlaczego? Głównie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i cenne wartości odżywcze. Niewielu z nas jest tego świadomym, ale regularnie jedzona czerwona fasola wspomaga pracę serca, przyspiesza odchudzanie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?