Tag: Właściwości lecznicze bobu

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

hummus z bobu

Jak zrobić hummus z bobu?

Sosy i Dipy
Hummus z bobu jest świetny na lekki lunch czy kolację. Hummus ten najlepiej jeść ze świeżymi warzywami takimi jak marchewka, ogórek czy rzodkiewka.
Zupa z bobu

Jak zrobić zupę z bobu?

Zupy
Poniższą zupę możesz zrobić zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. W przepisie tym jest boczek, jednak jeśli jesteś wegetarianinem to zupa zupełnie nie straci na tym jeśli go nie dodasz. Z boczkiem czy bez niego - będzie przepyszna.
cynamon

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Przyprawy
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.
herbata czosnkowa

Herbata czosnkowa i jej prozdrowotne właściwości

Medycyna Naturalna
Wiele mówi się o dobroczynnych właściwościach czosnku. Jemy surowe ząbki czosnku, dodajemy go do potraw, przyrządzamy lecznicze mikstury. Warto wiedzieć, że można z niego również przyrządzić herbatę, która wykorzystywana była w lecznictwie już w starożytności. Starożytni Grecy pili ją w celu wzmocnienia organizmu, poprawy zdrowia, a także dla dodania energii i sił. Od dawna też wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Soja: Właściwości prozdrowotne i kosmetyczne

Witaminy
Soja niewątpliwie zawdzięcza swoją popularność weganom i wegetarianom, ponieważ produkty sojowe zazwyczaj stanowią nieodłączny element ich diety. Jednak ta cenna roślina zainteresowanie powinna budzić nie tylko wśród wegetarian, ale u każdego z nas. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty - soja jest po prostu bardzo zdrowa. Wzmacnia odporność naszego organizmu, a także zapobiega wielu poważnym chorobom. Poza tym, świetnie wpływa na urodę - udowodniono, że opóźnia procesy starzenia się i łagodzi zmiany po trądziku. Soja posiada wiele właściwości, o których wielu z nas zapewne do dzisiaj nie miało pojęcia. Oto one.

Prozdrowotne właściwości czerwonej fasoli

Witaminy
Czerwona fasola, która jest jednym z najpopularniejszych składników meksykańskich dań, obecnie przeżywa swój renesans. Dlaczego? Głównie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i cenne wartości odżywcze. Niewielu z nas jest tego świadomym, ale regularnie jedzona czerwona fasola wspomaga pracę serca, przyspiesza odchudzanie, a także zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dlaczego jeszcze warto ją jeść?