Tag: Bób a krew

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

Zupa z bobu

Jak zrobić zupę z bobu?

Zupy
Poniższą zupę możesz zrobić zarówno ze świeżego jak i mrożonego bobu. W przepisie tym jest boczek, jednak jeśli jesteś wegetarianinem to zupa zupełnie nie straci na tym jeśli go nie dodasz. Z boczkiem czy bez niego - będzie przepyszna.
brzoza

Prozdrowotne właściwości brzozy

Ziołolecznictwo
Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym i są charakterystyczne na półkuli północnej. W Ameryce Północnej, Europie i Azji brzozy występują pod kilkoma nazwami. Najczęstsze z nich to: brzozy papierowe, żółte brzozy, brzozy brodawkowate, brzozy cukrowe, białe brzozy oraz brzozy himalajskie. Drzewa te znalazły swoje miejsce zarówno na rynkach komercyjnych, jak i atrybutów medycznych. Drewno brzozy wykorzystywane jest do produkcji mebli i papieru, natomiast kora, liście i sok roślinny do celów leczniczych.
cynamon

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Przyprawy
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.
herbata czosnkowa

Herbata czosnkowa i jej prozdrowotne właściwości

Medycyna Naturalna
Wiele mówi się o dobroczynnych właściwościach czosnku. Jemy surowe ząbki czosnku, dodajemy go do potraw, przyrządzamy lecznicze mikstury. Warto wiedzieć, że można z niego również przyrządzić herbatę, która wykorzystywana była w lecznictwie już w starożytności. Starożytni Grecy pili ją w celu wzmocnienia organizmu, poprawy zdrowia, a także dla dodania energii i sił. Od dawna też wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.
kiełki

Jakie właściwości prozdrowotne mają kiełki i pędy?

Zdrowa Dieta
Kiełki niektórych nasion i orzechy to niedrogie, a jednocześnie wartościowe odżywczo składniki, które warto dodać do swojej diety. Można je też z łatwością hodować w domu. Nie trzeba przy tym mieć ogródka – wystarczy doniczka postawiona na kuchennym blacie czy parapecie.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.