Tag: Pigwa wartość odżywcza

Nasiona pigwy i ich cenne właściwości

Odżywianie
Pigwa uznawana jest za jeden z najzdrowszych polskich owoców. Jest pełna witamin i minerałów przez co doskonale wpływa na cały organizm. Jednak jak się okazuje, dużo zdrowsze od samego owocu są nasiona pigwy. Przygotowana z nich nalewka pomoże zwalczyć przeziębienie i grypę, poprawi trawienie i wspomoże leczenie różnego rodzaju stanów zapalnych. Sprawdźmy, jak jeszcze nasiona pigwy wpływają na nasze zdrowie i jak przygotować leczniczą nalewkę na ich bazie.

Pigwa pospolita. Wzmacnia odporność i usuwa toksyny

Owoce
Jesień to czas, kiedy w polskich sadach dojrzewają przepyszne owoce. Najczęściej zbiera się wtedy jabłka i gruszki, które smakują wyśmienicie na surowo, ale mogą również posłużyć do stworzenia smacznych przetworów. Nieco mniej znanym owocem, który również dojrzewa jesienią, jest pigwa. Choć nie wszystkim odpowiada jej smak, zawarte w niej substancje czynne są bardzo korzystne dla sprawniejszego działania organizmu. Mogą być najbardziej przydatne w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej jesteśmy podatni na infekcje. Pigwa stymuluje odporność i łagodzi objawy przeziębienia czy grypy. Poza tym ułatwia usunięcie toksyn, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Oczywiście istnieje więcej zalet włączenia pigwy do codziennej diety. Dowiedz się, jak wpływa na organizm.


Podobne porady

marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.
chlorofil

Jak chlorofil usuwa toksyny z organizmu?

Inne zdrowe przepisy
Chlorofil jest niezbędny do przetrwania nie tylko roślinom. Odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu optymalnego zdrowia u ludzi. Kiedy spożywamy zielone warzywa, chlorofil, który się w nich znajduje, dostaje się do naszego układu trawiennego i oczyszcza organizm z toksyn. Chlorofil pomaga w odtruciu na różne sposoby, kiedy dostaje się do krwiobiegu, pochłania on toksyny, a zwłaszcza dioksyny, które są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób. Oto 3 sposoby na pozbycie się toksyn z organizmu za pomocą chlorofilu:
pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Owoce
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.

Brzoskwinia: Usuwa toksyny i stymuluje wzrost włosów

Owoce
Aksamitne w smaku brzoskwinie - których znakiem rozpoznawczym są drobne, obecne na skórce, włoski - stanowią nie tylko doskonałą przekąskę oraz dodatek do ciast, deserów i mięsnych potraw, ale posiadają jednocześnie szereg zdrowotnych właściwości. Wspomagają serce, układ krążenia i detoksykację organizmu, są w stanie leczyć zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi oraz łagodzą problemy z oddychaniem. Ponadto stymulują wzrost włosów i są wykorzystywane w łagodzeniu podrażnień skóry. Sprawdź, jakie jeszcze korzyści możesz czerpać z włączenia tych apetycznych owoców do swojej diety.

Pietruszka: Chroni serce, usuwa toksyny i wzmacnia odporność

Medycyna Naturalna
Nie bez powodu pietruszka kojarzona jest z detoksykacją organizmu. Dostarcza solidnej porcji chlorofilu - związku oczyszczającego krew. Jednocześnie dobroczynnie wpływa na pracę naszych naturalnych filtratorów, czyli nerek oraz pracę wątroby. Natka tego zdrowego warzywa wzmacnia odporność, stymuluje naszą gospodarkę hormonalną i pozytywnie działa na zęby i kości. Nie można również zapomnieć,że wzmacnia i chroni nasze serce, minimalizując ryzyko groźnych chorób i ich powikłań. Jak możemy przygotować zdrowe napoje na bazie pietruszki? Poniżej znajdziesz wszystkie wskazówki.

Pigwa: Wzmacnia odporność i stawy, stymuluje trawienie

Soki
Rosnąca popularność owoców pigwy raczej nikogo specjalnie nie dziwi. Miłośnicy zdrowego jedzenia i eksperci do spraw żywienia zwracają uwagę przede wszystkim na cenne składniki, których dostarcza i właściwości, jakie posiada ten pyszny, - skądinąd zaliczany do najzdrowszych - owoc. Między innymi perfekcyjnie wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć uporczywe dolegliwości układu pokarmowego i stymuluje pracę układu trawiennego. Poza tym bardzo pozytywnie wpływa na nasze kości i stawy. Stanowi też apetyczną bazę aromatycznej nalewki, a przyrządzany z niego sok uchodzi za najlepszy dodatek do napojów i drinków. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po owoce pigwy? Co można z nich przyrządzić? Podpowiadamy.