Tag: Prozdrowotne działanie soku z pigwy

Sok z pigwy: Zapobiega infekcjom, wzmacnia kości

Odżywianie
Nie bez powodu dietetycy zachwycają się składem odżywczym oraz właściwościami pigwy. Owoc ten niewątpliwie należy do grupy najzdrowszych. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu trawiennego, a także pozytywnie wpływa na kości oraz stawy. Owoców pigwy najlepiej szukać latem, bo właśnie wtedy są dojrzałe i zdatne do jedzenia, a sok z nich przygotowany będzie doskonałym dodatkiem do napojów, zarówno ciepłych, jak i zimnych. Podpowiadamy, dlaczego warto pić go przez cały rok oraz w jaki sposób go przygotować.


Podobne porady

Jak zapobiegać infekcjom intymnym w ciąży?

Dolegliwości w ciąży
Kobiety w ciąży są bardziej podatne na infekcje intymne z powodu zmian zachodzących w ich organizmach oraz osłabionej odporności. Czasami wystarczy seks z partnerem czy wizyta na basenie a już pojawia się problem. Ciężarne najczęściej cierpią na bakteryjne zapalenie pochwy lub grzybicę pochwy i sromu ale może zdarzyć się również zakażenie opryszczką czy wirusem brodawczaka. Jak zatem zapobiegać infekcjom intymnym w ciąży?
maska z pigwy na zespół Sjögrena

Jak zrobić nawilżającą maskę z pigwy na zespół Sjögrena?

Maseczki Domowe
Zespół Sjögrena jest chorobą autoimmunologiczną, która może powodować odwodnienie błon śluzowych i doprowadzić do upośledzenia ślinianek i gruczołów łzowych. Najczęściej dotyka kobiety w wieku menopauzalnym, choć zdarza się, że na tę przypadłość chorują także kobiety w ciąży. Nie ma uniwersalnego lekarstwa, które wyeliminuje nieprzyjemne dolegliwości, jednak są sposoby, które pomogą ci je złagodzić. Dieta, sen, ćwiczenia, medytacja i odpowiednie kosmetyki są najlepszą metodą radzenia sobie z zespołem Sjögrena. Oto przepis na mocno nawilżająca maseczkę dla kobiet, które zmagają się z tą nieprzyjemną przypadłością, ale również dla tych, które walczą z bardzo suchą skórą.
marmolada z pigwy i jabłek

Jak zrobić marmoladę z jabłek i pigwy?

Przetwory
Dary późnego lata i jesieni, takie jak jabłka, warto zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem dłużej niż trwa na nie sezon. Dziś chciałabym zaprezentować wam sprawdzony przepis na przepyszną marmoladę z jabłek i pigwy z dodatkiem cynamonu. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć wam żadnego problemu. Z proporcji podanych w przepisie powstanie niecałe półtora litra tego przetworu.

10 sposobów zapobiegania infekcjom

Przeziębienia i Grypa
Niektóre rodzaje raka oraz ich metody leczenia mogą osłabiać lub tłumić działanie układu odpornościowego przez co możesz być bardziej podatny na infekcję oraz mieć większe problemy z ich wyleczeniem. Dlatego tak ważne jest przedsięwzięcie odpowiednich środków mogących wzmocnić odporność oraz zapobieganie nadmiernego kontaktu z potencjalnie groźnymi zarazkami. Oto 10 sposobów na ochronę przed bakteriami oraz walkę z infekcjami.
pigwa

Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pigwy

Owoce
Istnieje wiele korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia pigwy. Owoc ten potrafi pomóc w profilaktyce chorób nowotworowych, utracie wagi, poprawić zdrowie naszego układu pokarmowego, obniżyć poziom cholesterolu, zwiększyć moc systemu odpornościowego, zapobiec chorobom układu pokarmowego, łagodzić stany zapalne, poprawić zdrowie skóry, zmniejszyć ciśnienie krwi, a także zapobiegać reakcjom alergicznym i pobudzić krążenie krwi w układzie sercowo-naczyniowym.

Zapobiega osteoporozie, nadciśnieniu i chorobom serca

Inne Choroby
Magnez to jeden z najcenniejszych minerałów dla zdrowia. Odgrywa ważną rolę w wielu procesach życiowych naszego organizmu. Przede wszystkim stabilizuje funkcje układu nerwowego, bierze czynny udział w przemianie materii, umożliwia dostawę energii do komórek i tkanek w organizmie, uspokaja, poprawia myślenie, a także reguluje pracę tarczycy. Jego spore ilości zabiera nam stres. Poza aktywnym udziałem w najważniejszych procesach zachodzących w organizmie, magnez zapobiega również powstawaniu poważnych schorzeń. Mowa m. in. o osteoporozie, nadciśnieniu i chorobach serca. Poniżej przedstawiamy jego właściwości, wyjątkowo cenne dla naszego zdrowia.

Brukselka: Pomaga schudnąć, zapobiega wrzodom i osteoporozie

Warzywa
Brukselka należy do grona warzyw, które wyzwalają ambiwalentne odczucia. Grono jej miłośników jest całkiem spore i cały czas rośnie, ale jednocześnie nie brakuje tych, którzy już na samą myśl o niej odwracają się z obrzydzeniem. Zważywszy jednak na cenne wartości odżywcze, których dostarcza, warto po nią sięgać chociaż od czasu do czasu. Dzięki brukselce zapewnimy sobie witaminowy zastrzyk, wzmocnimy odporność i zabezpieczymy się przed osteoporozą czy bakterią Helicobacter pylori, wywołującą wrzody i nowotwory. Nie wspominając już o tym, że wspomoże naszą walkę z nadprogramowymi kilogramami, przysłuży się diabetykom i kobietom starającym się o dziecko. Co jeszcze, jedząc brukselkę, zyskamy? Sprawdźmy.