Tag: Jakich produktów nie łączyć a alkoholem

Jakich produktów nie jeść w trakcie spożywania alkoholu?

Odżywianie
Złe samopoczucie po spożyciu alkoholu wiąże się z wieloma czynnikami. Nie jest regułą, że zawsze po spożyciu alkoholu będziemy czuć się źle. Kaca, mdłości czy bóli głowy można uniknąć, na przykład nie łącząc alkoholu z niektórymi potrawami i produktami. W zestawie z alkoholem mogą być przyczyną dokuczliwych dolegliwości. Jakiej żywności unikać, gdy zamierzamy pić alkohol? Podpowiadamy.


Podobne porady

Szybkie sprzątanie domu

5 sposobów jak zaoszczędzić czas w trakcie sprzątania

Sprzątanie pomieszczeń
Sprzątanie pochłania ogromną ilość czasu. Jeżeli masz małe mieszkanie, zapewne pójdzie ci szybciej, niż posiadaczom ogromnych domów. Jednak skoro te same czynności można wykonać w krótszym czasie, to dlaczego nie skorzystać? Wypróbuj tych 5 prostych trików, a przekonasz się, że na sprzątanie potrzebujesz znacznie mniej czasu niż dotychczas.
Tłuszcz w diecie

5 zaskakujących korzyści ze spożywania większej ilości tłuszczu

Choroby Serca
Skąd masz wiedzieć, jakich wyborów żywieniowych dokonywać, przedzierając się przez gąszcz rozmaitych rad dietetycznych? Weźmy na przykład tłuszcz. Przez lata przedstawiano go, jako zło wcielone i główny powód wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca i otyłości. Jednak badania prowadzone obecnie przez naukowców pokazują, że istnieje wiele korzyści wynikających z jedzenia większej ilości tłuszczu. Powinniśmy więc ponownie przemyśleć kwestię tłuszczu w swojej diecie. W skrócie: tłuszcz spotkała niezasłużona krytyka. W książce „Zbożowa głowa” Dr. David Perlmutter opisuje dietę naszych przodków, mówiąc, że składała się ona w 75% z tłuszczu, w 20% z białka oraz w 5% z węglowodanów. Tymczasem obecnie proporcje wyglądają następująco: 60% węglowodanów, 20% białka i 20% tłuszczu. Dr. Perlmutter tłumaczy, że schorzenia takie jak na przykład choroba Alzheimera, ADHA, depresja, lęki czy chroniczny ból głowy należy łączyć ze stanami zapalnymi obecnymi w organizmie i mózgu, które zostały wywołane przez węglowodany. Inne badania ujawniają, że epidemia otyłości, która w ciągu ostatnich 50 lat uległa podwojeniu, nie jest skutkiem nadmiernego spożywania tłuszczu, ale raczej łatwo dostępnych węglowodanów i cukru, włączając glukozę obecną w owocach oraz sokach. Tłuszcz nie jest więc aż takim winowajcą, za jakiego go uważamy. Tak naprawdę:
rukola

5 zalet spożywania rukoli

Warzywa
Rukola jest zielonym liściastym warzywem, używanym do sałatek, kanapek, makaronów oraz pizzy, zwłaszcza we Włoszech. Natomiast w Grecji używano jej jako afrodyzjaku. Oto kilka bardzo dobrych powodów, aby dodać rukolę do swej diety.
miesiączka ból

Jakiego jedzenia należy unikać w trakcie miesiączki?

Inne Diety
Tylko kobiety wiedzą jak bolesna potrafi być miesiączka. Kilka czynników, które dodatkowo potęgują ten i tak trudny czas to zły humor, drażliwość, wzdęcia, skurcze oraz przeszywający ból w dole brzucha. Na szczęście istnieją sposoby, które pomagają kobietom czuć się odrobinę lepiej w czasie okresu. Jednak nikt, chyba nie zastanawiał się, jak ważnym elementem jest nasza dieta oraz że są produkty, których kobiety powinny unikać, a które na stale powinny zagościć w ich menu.

Piętnaście zalet spożywania owocu granatu

Owoce
Granat ma swoją historię, która rozpoczęła się wieki temu - prawdopodobnie w Iranie. Niezliczone badania naukowe przedstawiają granaty jako ważne źródła składników odżywczych, których organizm potrzebuje do wykonywania podstawowych, bardzo ważnych procesów w organizmie. Cholesterol pomaga budować nowe komórki zdolne do produkcji hormonów oraz potrzebne do izolowania układu nerwowego. Cholesterol, którego organizm potrzebuje, produkowany jest przez wątrobę. Pokarmy zwierzęce takie jak jaja, mleko i mięso są dodatkowymi źródłami cholesterolu. Zbyt wysoki poziom cholesterolu może przyczynić się do zwiększenia ryzyka zachorowania między innymi na choroby serca.

Zalety spożywania herbaty typu Earl Grey

Herbata
Ponoć nic tak nie pobudza organizmu o poranku jak mała czarna, ale czy wiesz, że pod wieloma względami doskonałą alternatywę dla niej może stanowić herbata, zwłaszcza ta typu Earl Grey? Nie tylko orzeźwi i doda energii, ale jednocześnie zapewni ochronę przed chorobami serca, pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, zwalczy stres i przyniesie ulgę w przeziębieniu. Dowiedz się o właściwościach tej cennej herbaty nieco więcej.

Jakich produktów nie jeść w upalne dni?

Odżywianie
Upały nam nie służą. W czasie ciepłych dni tracimy znacznie więcej energii, ciągle chce nam się pić, częściej się pocimy i szybko męczymy. W okresie wysokich temperatur również jemy nieregularnie lub zupełnie niezdrowo wychodząc z założenia, że, skoro mamy wakacje, to przecież nam wolno. Niestety, dla naszego zdrowia i samopoczucia może mieć to katastrofalne skutki. W związku z tym, że temperatury na zewnątrz z dnia na dzień rosną, podpowiadamy, jakich produktów żywieniowych szczególnie wystrzegać się w upały.