Tag: Jakie produkty mogą zaszkodzić nam w połączeniu z alkoholem

Jakich produktów nie jeść w trakcie spożywania alkoholu?

Odżywianie
Złe samopoczucie po spożyciu alkoholu wiąże się z wieloma czynnikami. Nie jest regułą, że zawsze po spożyciu alkoholu będziemy czuć się źle. Kaca, mdłości czy bóli głowy można uniknąć, na przykład nie łącząc alkoholu z niektórymi potrawami i produktami. W zestawie z alkoholem mogą być przyczyną dokuczliwych dolegliwości. Jakiej żywności unikać, gdy zamierzamy pić alkohol? Podpowiadamy.


Podobne porady

5 niebezpiecznych skutków spożywania zbyt dużej ilości białka

Dieta Proteinowa
Białko sprawia, że twoje mięśnie są szczęśliwe, twój żołądek nie domaga się jedzenia godzinę po posiłku, a twój metabolizm nie pędzi jak szalony. Ale podobnie jak z innymi rzeczami, również z białkiem nie należy przesadzać. Poniżej opisano pięć dziwnych skutków spożywania zbyt dużej ilości białka.
Wpływ cukru na organizm

10 negatywnych skutków spożywania cukru

Cukrzyca
Produkty z dodatkiem cukru stanowią co najmniej 10% kalorii spożywanych przez przeciętnego człowieka. Jednak około 1 na 10 osób spożywa 1/4 lub więcej kalorii z substancji słodzących. Są one szkodliwe z dwóch powodów. Po pierwsze powodują przyrost wagi oraz ubytki w zębach. Po drugie dostarczają tzw. pustych kalorii, czyli takich, które nie dostarczają do organizmu włókien, witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Substancje słodzące są najgorszym składnikiem występującym w dzisiejszej diecie. Cukier może źle wpływać na metabolizm oraz przyczyniać się do powstawania wielu chorób. Oto 10 negatywnych skutków cukru na nasze zdrowie.
Tłuszcz w diecie

5 zaskakujących korzyści ze spożywania większej ilości tłuszczu

Choroby Serca
Skąd masz wiedzieć, jakich wyborów żywieniowych dokonywać, przedzierając się przez gąszcz rozmaitych rad dietetycznych? Weźmy na przykład tłuszcz. Przez lata przedstawiano go, jako zło wcielone i główny powód wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca i otyłości. Jednak badania prowadzone obecnie przez naukowców pokazują, że istnieje wiele korzyści wynikających z jedzenia większej ilości tłuszczu. Powinniśmy więc ponownie przemyśleć kwestię tłuszczu w swojej diecie. W skrócie: tłuszcz spotkała niezasłużona krytyka. W książce „Zbożowa głowa” Dr. David Perlmutter opisuje dietę naszych przodków, mówiąc, że składała się ona w 75% z tłuszczu, w 20% z białka oraz w 5% z węglowodanów. Tymczasem obecnie proporcje wyglądają następująco: 60% węglowodanów, 20% białka i 20% tłuszczu. Dr. Perlmutter tłumaczy, że schorzenia takie jak na przykład choroba Alzheimera, ADHA, depresja, lęki czy chroniczny ból głowy należy łączyć ze stanami zapalnymi obecnymi w organizmie i mózgu, które zostały wywołane przez węglowodany. Inne badania ujawniają, że epidemia otyłości, która w ciągu ostatnich 50 lat uległa podwojeniu, nie jest skutkiem nadmiernego spożywania tłuszczu, ale raczej łatwo dostępnych węglowodanów i cukru, włączając glukozę obecną w owocach oraz sokach. Tłuszcz nie jest więc aż takim winowajcą, za jakiego go uważamy. Tak naprawdę:
Mięta właściwości

5 korzyści płynących ze spożywania zielonej mięty

Ziołolecznictwo
Zielona mięta jest jedną z wielu odmian tej rodziny roślin. Posiada ona właściwości zarówno uspakajające, jak i ożywiające. Chociaż stosowana była już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu, to do łask powróciła dopiero w XVIII wieku - jako środek na dolegliwości żołądkowe. W średniowieczu była wykorzystywana również do odświeżania oddechu i wybielania zębów. Obecnie zielona mięta jest niezwykle popularnym produktem. Dzięki mentolowi (alkohol występujący w mięcie) roślina ta potrafi skutecznie złagodzić wiele problemów zdrowotnych i kosmetycznych. Poniżej omówimy główne zalety płynące z częstego spożywania tego zioła. Oto 5 głównych zalet spożywania zielonej mięty:
słonecznik

Korzyści płynące ze spożywania nasion słonecznika

Inne zdrowe przepisy
Nasiona słonecznika posiadają niesamowite właściwości prozdrowotne. Są niezwykle korzystne dla naszych włosów i skóry. Świetnie sprawdzają się również w roli popularnej przekąski dla zawodowych sportowców. Nasiona tej rośliny są bogatym źródłem witaminy E oraz B. Zawierają w sobie również sporo białka i korzystnych dla zdrowia składników, takich jak cynk, magnez itd. Nasiona słonecznika są pełne błonnika, co czyni je doskonałą przekąską dla osób, które przestrzegają ścisłej diety. Oto niektóre korzyści płynące ze spożywania tych niezwykłych nasion:
rukola

5 zalet spożywania rukoli

Warzywa
Rukola jest zielonym liściastym warzywem, używanym do sałatek, kanapek, makaronów oraz pizzy, zwłaszcza we Włoszech. Natomiast w Grecji używano jej jako afrodyzjaku. Oto kilka bardzo dobrych powodów, aby dodać rukolę do swej diety.

Zalety spożywania herbaty typu Earl Grey

Herbata
Ponoć nic tak nie pobudza organizmu o poranku jak mała czarna, ale czy wiesz, że pod wieloma względami doskonałą alternatywę dla niej może stanowić herbata, zwłaszcza ta typu Earl Grey? Nie tylko orzeźwi i doda energii, ale jednocześnie zapewni ochronę przed chorobami serca, pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, zwalczy stres i przyniesie ulgę w przeziębieniu. Dowiedz się o właściwościach tej cennej herbaty nieco więcej.