Tag: Najlepsze przyprawy do grilla

Jakie przyprawy do grilla?

Techniki pieczenia
Sezon grillowy trwa. Na ruszt chętnie wrzucamy kiełbaski, karczek, a także coraz częściej ryby i warzywa. Niestety, wciąż wielu z nas kupuje gotowe mięso na grilla, które zazwyczaj zamarynowane jest w przyprawach zawierających wiele szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Jak więc przyprawiać przekąski z grilla? Stosując jak najbardziej naturalne przyprawy. Podpowiadamy, jakie wybrać najlepiej.

Które przyprawy dobrze wpływają na zdrowie?

Zdrowa Dieta
Większość z nas wprost nie wyobraża sobie kuchni bez przypraw i trudno się temu dziwić. Choćby dlatego, że perfekcyjnie wzbogacają smak potraw. Poza tym posiadają wyjątkowo cenne dla zdrowia właściwości. Jakie przyprawy powinniśmy szczególnie włączyć do naszego jadłospisu? Przede wszystkim znany nam dobrze pieprz, a ponadto paprykę, kardamon, tymianek oraz imbir. Dlaczego są tak ważne dla naszego zdrowia? Sprawdźmy.


Podobne porady

Kardamon

Jak zbierać i do czego stosować kardamon?

Zioła
Kardamon malabarski jest byliną z rodziny imbirowatych pochodzącą z tropikalnych wilgotnych lasów Indii, Cejlonu, Sumatry i Chin. Z grubego, bulwiastego kłącza wyrasta najpierw wysoka łodyga z liśćmi, a następnie pędy kwiatostanowe z białymi kwiatami zebranymi w grona. Owocami są jajowate bądź podłużne torebki długości 1- 2 cm. Zawierają one dużo pomarszczonych nasion. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak zbierać i do czego stosować kardamon.
medycyna naturalna, ziołolecznictwo

Leczenie ziołami, przyprawami i kwiatami - od czego zacząć?

Medycyna Naturalna
Domową, w 100% naturalną apteczkę skompletujesz z produktów, których używasz na co dzień. Popularne przyprawy, warzywa, owoce oraz zioła nie kosztują wiele, a zdziałają cuda dla twojego samopoczucia. Przeczytaj zamieszczone tutaj informacje, a poznasz właściwości tych z nich, których w twojej apteczce absolutnie nie może zabraknąć.
Jak zrobić herbatę imbirowo - kardamonową?

Jak zrobić herbatę kardamonowo imbirową?

Herbata
Nic nie działa tak kojąco na nasz organizm niż ciepła herbata. Jest to przepis na lekką wariację tradycyjnej herbaty masali wywodzącej się z Indii. Poznaj smak mlecznej herbaty o niepowtarzalnym smaku imbiru i kardamonu.

Jak zrobić nalewkę imbirową?

Nalewki
Imbir jest ceniony nie tylko ze względu na doskonały smak, których zapewnia potrawom, ale także, a może przede wszystkim, za szereg cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga między innymi pozbyć się uporczywych problemów trawiennych, migreny, przeziębienia i grypy, łagodzi pierwsze oznaki zespołu przedmiesiączkowego bóle mięśni kości i stawów oraz zapewnia zdrowie jamy ustnej i odpowiednie krążenie krwi. Można go stosować w formie świeżej lub sproszkowanej, albo też pić pyszną nalewkę sporządzoną na jego bazie. Przepis znajdziecie poniżej.

Kardamon: Najlepszy na problemy trawienne i odchudzanie

Zdrowe Odżywianie
Nie bez przyczyny kardamon uznaje się za i często nazywa "królewską przyprawą". Potrawom i napojom dodaje wysublimowanego smaku, a stanowiąc bogate źródło melatoniny i pobudzając wydzielanie soków trawiennych - wykazuje naturalne zdolności odchudzające. Ponadto doskonale łagodzi dolegliwości towarzyszące rozmaitym infekcjom czy przeziębieniu oraz skutecznie odświeża oddech i wyjątkowo dobroczynnie wpływa na potencję. Zaciekawieni? Choćby z tych powodów warto przyjrzeć się kardamonowi nieco bliżej.

Jak przyprawy korzenne wpływają na nasze zdrowie?

Zdrowa Dieta
Bardzo ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez typowo świątecznych przypraw. O czym mowa? Oczywiście o cynamonie, goździkach, gałce muszkatołowej czy imbirze. Ich symboliczny aromat perfekcyjnie wzbogaca smak typowo świątecznych potraw. Co więcej, wszystkie wymienione doskonale wpływają na nasze zdrowie. Nie tylko skutecznie rozgrzewają, działają przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie, ale też poprawiają samopoczucie. Co więcej, po dania doprawione przyprawami korzennymi mogą śmiało sięgać seniorzy, dzieci czy pacjenci na diecie lekkostrawnej. Dla jasności sytuacji dodać jednak warto, że w określonych sytuacjach cynamon, anyż, kardamon czy imbir mogą wywoływać skutki uboczne, a konkretnie uczulenia. Dodatkowo, cynamon spożywany w dużych ilościach oraz przez dłuższy czas może poważnie szkodzić wątrobie.