Tag: Ziele gryki

Ziele gryki: Na zdrowe oczy i kości, hamuje starzenie

Ziołolecznictwo
O gryce mówi się często i dobrze głównie w kontekście zdrowotnych właściwości jej nasion, z których pozyskuje się pożywną kaszę. O zielu gryki wspomina się znacznie rzadziej, tymczasem i ono bardzo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Sporządzane na jego bazie napary, nalewki i proszki wzmacniają naczynia krwionośne, regulują ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy, poprawiają kondycję oczu, chronią siatkówkę i pomagają pozbyć się problemu pękających naczynek. Ponadto wzmacniają nasze stawy, kości i ścięgna, przyspieszają gojenie się ran, niszczą wolne rodniki i hamują procesy starzenia się skóry. Sprawdźmy, w jakich jeszcze dolegliwościach i schorzeniach pomoże nam ziele gryki i jak go najlepiej zastosować.

Gryka: Chroni przed cukrzycą i ułatwia odchudzanie

Produkty Zbożowe
Produkty zbożowe (razem z warzywami i owocami) znajdują się na dole piramidy żywieniowej. Fakt, że mają być naszym głównym składnikiem codziennej diety, powinien skłonić nas do rozsądnego wyboru pieczywa, makaronów i kasz. Najpopularniejszymi w Polsce zbożami są pszenica, kukurydza, owies, żyto czy jęczmień. Warto jednak zwrócić uwagę na „grykę jak śnieg białą”, o której pisał w „Panu Tadeuszu” nasz największy wieszcz. Kasza gryczana, zwana też tatarką, była prawdziwym przysmakiem na szlacheckich stołach. Dziś została trochę zapomniana, a szkoda, bo poza walorami smakowymi posiada wiele innych cennych właściwości i zastosowań.


Podobne porady

kasza gryczana

Zalety kaszy gryczanej

Zdrowe Odżywianie

W przeciwieństwie do ogólnej opinii gryka nie zalicza się do zbóż. Spokrewniona  jest ze szczawiem i rabarbarem. Stanowi doskonały zamiennik ziaren zawierających gluten, takich jak pszenica. Gryka kwitnąc słodko pachnie, co przyciąga pszczoły. W ten sposób powstaje także ciemny, aromatyczny miód gryczany. Kasza gryczana jest pożywna, energetyczna i dostępna przez cały rok. Stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu czy ziemniaków.