Tag: Skórka z cytryny właściwości

Skórka z cytryny i jej właściwości prozdrowotne

Medycyna Naturalna
Stosujemy ją często do potraw, ale mało kto zna jej lecznicze zastosowanie. Mowa o skórce z cytryny, która, jak się okazuje, ma znacznie więcej witamin niż sok tego popularnego cytrusa. Trudno się dziwić, że ma doskonały wpływ na nasze zdrowie. Skórka z cytryny sprawia, że nasz organizm pracuje znacznie lepiej. Oczywiście pod warunkiem, że spożywamy ją regularnie. Przyjrzyjmy się zatem jej cennym właściwościom.


Podobne porady

brzoza

Prozdrowotne właściwości brzozy

Ziołolecznictwo
Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym i są charakterystyczne na półkuli północnej. W Ameryce Północnej, Europie i Azji brzozy występują pod kilkoma nazwami. Najczęstsze z nich to: brzozy papierowe, żółte brzozy, brzozy brodawkowate, brzozy cukrowe, białe brzozy oraz brzozy himalajskie. Drzewa te znalazły swoje miejsce zarówno na rynkach komercyjnych, jak i atrybutów medycznych. Drewno brzozy wykorzystywane jest do produkcji mebli i papieru, natomiast kora, liście i sok roślinny do celów leczniczych.
skórka z pomarańczy

Jak działa skórka z pomarańczy ?

Pielęgnacja skóry
Wszyscy doceniają zalety pomarańczy, która jest pysznym owocem pełnym witamin. Jednak dużo częściej używamy miąższu pomarańczy niż jej skórki. Nie zdajemy sobie sprawy z jej ogromnych właściwości leczniczych i kosmetycznych.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.
kiełki

Jakie właściwości prozdrowotne mają kiełki i pędy?

Zdrowa Dieta

Kiełki niektórych nasion i pędy to niedrogie, a jednocześnie wartościowe odżywczo składniki, które warto dodać do swojej diety. Można je też z łatwością hodować w domu. Nie trzeba przy tym mieć ogródka – wystarczy doniczka postawiona na kuchennym blacie czy parapecie.

Soja: Właściwości prozdrowotne i kosmetyczne

Witaminy
Soja niewątpliwie zawdzięcza swoją popularność weganom i wegetarianom, ponieważ produkty sojowe zazwyczaj stanowią nieodłączny element ich diety. Jednak ta cenna roślina zainteresowanie powinna budzić nie tylko wśród wegetarian, ale u każdego z nas. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty - soja jest po prostu bardzo zdrowa. Wzmacnia odporność naszego organizmu, a także zapobiega wielu poważnym chorobom. Poza tym, świetnie wpływa na urodę - udowodniono, że opóźnia procesy starzenia się i łagodzi zmiany po trądziku. Soja posiada wiele właściwości, o których wielu z nas zapewne do dzisiaj nie miało pojęcia. Oto one.

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.

Nalewka z wiśni i jej prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Właśnie rozpoczął się sezon na wiśnie, które notabene są jednymi z najzdrowszych letnich owoców. Znajdziemy w nich praktycznie wszystkie składniki odżywcze potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wielu z nas z pewnością wykorzysta wiśnie do przygotowania przetworów. My jednak szczególnie polecamy zaprawić nalewkę z wiśni, która jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Oto jej cenne właściwości oraz naprawdę prosty przepis.