Tag: Czy grzyby są zdrowe

Grzyby, które wykazują właściwości lecznicze

Odżywianie
Grzyby cenimy w naszej rodzimej kuchni przede wszystkim za ich walory smakowe. Ciężko sobie wyobrazić bez nich niektóre dania. Przez wiele lat istniało mylne przekonanie, że prawie w ogóle nie posiadają istotnych wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że zawierają szereg cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, które są zbawienne dla całego organizmu. Czy warto jeść grzyby? Kiedy wykazują właściwości lecznicze? Przekonajmy się.

Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić?

Grzyby
Grzyby uchodzą za apetyczną przystawkę, stanowią też oryginalny dodatek do wielu potraw i choćby dlatego zdążyły zakorzenić się w naszej rodzimej kuchni. Mnogość okazów w polskich lasach może przyprawić o zawrót głowy, dlatego nie brakuje też osób, które zajmują się samodzielnym zbiorem. Niestety, mimo rozlicznych walorów smakowych, grzyby mogą stanowić dla nas zagrożenie. Co ciekawe, zabójcze mogą okazać się dla nas nie tylko trujące okazy. Źródłem problemów mogą być także pozornie bezpieczne pieczarki albo boczniaki. Jak jeść grzyby, żeby sobie nie zaszkodzić? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Zatrucie grzybami: Objawy i pierwsza pomoc

Grzyby
Jesień to ulubiona pora roku wszystkich smakoszy grzybów. Z kurek, maślaków, podgrzybków, kani czy borowików można przyrządzić prawdziwą kulinarną ucztę, a do tego zrobić zimowe zapasy. Wbrew powszechnym opiniom grzyby mają sporo wartości odżywczych, przede wszystkim minerałów i witamin. Chociaż dostarczają bardzo niewielu kalorii, trzeba pamiętać o tym, że są ciężkostrawne. Warto też wiedzieć, że nawet jadalnymi grzybami można się poważnie zatruć – np. poprzez łączenie ich z alkoholem lub nieumiejętne przechowywanie. Największym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia jest jednak spożycie grzyba trującego. Znajdujące się w nim toksyny błyskawicznie uszkadzają nerki, wątrobę, a nawet mózg i układ nerwowy. Dowiedz się, jakich błędów nie popełniać w trakcie zbierania grzybów, które gatunki najłatwiej pomylić i jakie są objawy zatrucia grzybami.


Podobne porady

Smardze: Pod jakimi warunkami wolno je zbierać?

Grzyby
Wielkimi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią zbliża się sezon na grzybobranie. Jednymi z pierwszych pojawiających się na wiosnę grzybów są smardze. Te delikatne grzybki cechują się nietuzinkowym wyglądem. Ich kapelusz przypomina plaster miodu, gdyż pokryty jest wieloma jamkami. Smardze są niezwykle pysznymi, delikatnymi w smaku, z lekko korzenną nutą grzybami, z których przygotować można smaczne potrawy. Niestety w Polsce występują bardzo rzadko, przez co objęte są ochroną i nie można zbierać ich w naszym kraju. Jednak w pewnych przypadkach jest to możliwe, a w dodatku w niektórych krajach smardze nie są chronione. Jeśli mamy możliwość, warto spróbować tych wiosennych grzybów ze względu na ich walory smakowe i prozdrowotne. Działają bowiem przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, pomagają też w odchudzaniu i poprawiają pamięć. Sprawdź, w jakich przypadkach możesz zebrać smardze, gdzie możesz je dostać i co możesz z nich przyrządzić.