Tag: Jakie wędliny wybierać

Co kryje się w wędlinach i jak wybrać te najlepsze?

Mięsa i Podroby
Problemy z zakupem wędlin dawno odeszły do lamusa. Lady uginają się od pięknych - przynajmniej na pierwszy rzut oka - wyrobów; szynek, kiełbas, parówek czy kaszanek. Możemy przebierać w produktach i wybrać ten, który jest według nas najlepszy. Oczywiście, to, co widzimy, nie zawsze przekłada się na dobry skład i jakość towarów. Producenci stosują sprytne sztuczki, które mają na celu stworzyć możliwe najbardziej efektowny wizualnie wyrób. Zatem co kryje się w wędlinach? Jak wybrać te gatunkowo najlepsze? Jaki kolor powinna mieć szynka? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Kontrowersyjne wędliny: Zdrowe czy szkodliwe?

Mięsa i Podroby
Polskie wędliny i wyroby mięsne uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim szynki. Wiele kontrowersji wzbudzają za to wyroby wędliniarskie produkowane z mięsa i podrobów, takie jak kaszanka czy salceson, oraz wędliny wytwarzane z mięsa oddzielanego mechanicznie od kości, czyli parówki oraz pasztet. Zdaniem wielu osób składają się one ze składników niskiej jakości, a wręcz spożywczych "odpadów". Jaka jest prawda? Co znajdziemy w salcesonie i kaszance? Których wędlin lepiej unikać, a które warto jeść?