Tag: Kaszanka czy zdrowa

Kaszanka: Co zawiera i czy warto ją spożywać?

Mięsa i Podroby
Popularna w naszym kraju kaszanka wciąż wzbudza wiele kontrowersji. Jej przeciwnicy podkreślają, że zawiera mnóstwo tłuszczu i cholesterolu, a także sztuczne dodatki i mięsne odpady. Mimo to w Wielkiej Brytanii kaszankę uważa się za superfood – produkt bogaty w cenne substancje i korzystnie wpływający na zdrowie. Jak jest naprawdę? Co znajdziemy w kaszance i czym kierować się przy jej zakupie? Jak kaszanka wpływa na zdrowie?

Kontrowersyjne wędliny: Zdrowe czy szkodliwe?

Mięsa i Podroby
Polskie wędliny i wyroby mięsne uchodzą za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim szynki. Wiele kontrowersji wzbudzają za to wyroby wędliniarskie produkowane z mięsa i podrobów, takie jak kaszanka czy salceson, oraz wędliny wytwarzane z mięsa oddzielanego mechanicznie od kości, czyli parówki oraz pasztet. Zdaniem wielu osób składają się one ze składników niskiej jakości, a wręcz spożywczych "odpadów". Jaka jest prawda? Co znajdziemy w salcesonie i kaszance? Których wędlin lepiej unikać, a które warto jeść?


Podobne porady

Wątróbka z cebulą

Jak zrobić wątróbkę z cebulą?

Dania z wieprzowiny
Wątroba jest niezwykle bogatym źródłem różnych składników odżywczych, które są bardzo ważne dla zdrowia człowieka. Ma ona największe stężenie witaminy A w porównaniu do wszystkich innych produktów żywnościowych oraz bardzo dużo witaminy D, B12 i C, fosforu, miedzi, i łatwo przyswajalnego żelaza. Podczas przygotowania wątróbki należy pamiętać, aby jej nie przegotować ponieważ wówczas straci wiele witamin.

Co kryje się w wędlinach i jak wybrać te najlepsze?

Mięsa i Podroby
Problemy z zakupem wędlin dawno odeszły do lamusa. Lady uginają się od pięknych - przynajmniej na pierwszy rzut oka - wyrobów; szynek, kiełbas, parówek czy kaszanek. Możemy przebierać w produktach i wybrać ten, który jest według nas najlepszy. Oczywiście, to, co widzimy, nie zawsze przekłada się na dobry skład i jakość towarów. Producenci stosują sprytne sztuczki, które mają na celu stworzyć możliwe najbardziej efektowny wizualnie wyrób. Zatem co kryje się w wędlinach? Jak wybrać te gatunkowo najlepsze? Jaki kolor powinna mieć szynka? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz w artykule.