Tag: Czy warto jeść surowe ryby

Surowe mięsa i ryby: Czy naprawdę warto je jeść?

Ryby
Istnieje przekonanie, że spożywanie surowego mięsa nie jest korzystne dla zdrowia. Wielu z nas uważa, że niepoddanie go obróbce cieplnej może bardzo negatywnie wpłynąć na naszą kondycję. Niestrawność, gorączka oraz silne bóle brzucha to tylko część nieprzyjemnych dolegliwości, które mogą być konsekwencją spożycia surowego mięsa. Wszystko przez pasożyty oraz bakterie, które mogą się w nim znajdować. Co ciekawe, nie brakuje też takich, którzy cenią sobie dobrze przyrządzonego tatara albo sushi. Czy powinniśmy się zatem bać surowych mięsnych rarytasów? Czy są one bezpieczne dla zdrowia? Przekonajmy się.

Śledzie: Dlaczego warto je jeść i jak kupić najlepsze?

Ryby
Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb. Są bogatym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Nic dziwnego, że mają tak korzystny wpływ na zdrowie. Działają przeciwmiażdżycowo, wzmacniają odporność i poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Chronią też przed osteoporozą, problemami ze wzrokiem, a nawet depresją. Jakie są rodzaje śledzi i czym się różnią? Jak kupić najlepsze śledzie i w jaki sposób ocenić świeżość i jakość tych ryb?

Niebezpieczna żywność: Gotowanie a zdrowie

Podstawy pieczenia
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest sposób odżywiania się. Podstawą diety powinny być warzywa, a także produkty pełnoziarniste i chudy nabiał. Wciąż jednak zapominamy o tym, że równie ważny jest sposób przyrządzania posiłków. Nawet najzdrowsze mięso czy ryby tracą cenne właściwości odżywcze (a nawet pojawiają się w nich toksyczne substancje), jeśli w nieprawidłowy sposób poddamy je obróbce termicznej. Jak wpływa na nasze zdrowie spożywanie przypalonej czy źle rozmrożonej żywności? Czy jedzenie surowego mięsa i ryb jest bezpieczne?

Najbardziej trujące substancje w rybach

Ryby
Od lat słyszymy, że jemy za mało ryb, które są cennym źródłem białka, witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. I rzeczywiście – zwłaszcza tłuste ryby morskie świetnie wpływają na serce i kości, zmniejszają ryzyko miażdżycy, a nawet ułatwiają odchudzanie. Niestety zanieczyszczenia wód i całego środowiska sprawiają, że w rybach mogą odkładać i kumulować się szkodliwe substancje. Do najgroźniejszych zalicza się dioksyny, metale ciężkie (rtęć, kadm i ołów), a także rakotwórcze pestycydy, środki owadobójcze i konserwanty. Mogą one uszkadzać wątrobę i nerki, wywoływać nowotwory czy zaburzenia hormonalne. To jednak nie koniec zagrożeń - w niektórych gatunkach ryb znajdziemy też groźne pasożyty. Sprawdź, jakich ryb lepiej nie kupować w sklepie.