Tag: Co niszczy jelita

Produkty, które niszczą jelita

Zdrowa Dieta
Jelita odgrywają ogromną rolę w organizmie człowieka, dlatego tak ważne jest, by codziennie o nie dbać. Gdy flora bakteryjna jelit jest zaburzona, może dojść do wielu problemów trawiennych, a nawet chorób związanych z odpornością lub stanem psychicznym. Jakie produkty szkodzą jelitom? Z czego zrezygnować całkowicie, a co ograniczyć do minimum? Czym zastąpić te produkty? Poniżej znajdziesz odpowiedzi.

Zapalenie uchyłków jelita: Przyczyny, objawy i leczenie

Choroba Zapalna Jelit
Zapalenie uchyłków jelita to częste schorzenie, które objawia się w uciążliwy sposób. Charakterystyczne są bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia i rozregulowany rytm wypróżnień. Zaburzona praca jelit oddziałuje też na odporność i ogólne samopoczucie. Dlatego tak ważne jest szybkie wykrycie schorzenia, które długo potrafi rozwijać się bezobjawowo. Jakie są przyczyny zapalenia uchyłków jelita i na czym polega leczenie? Jak żywność, którą spożywamy, wpływa na kondycję jelit?

Jak zaburzenia pracy jelit wpływają na naszą wagę?

Choroba Zapalna Jelit
Od lat lekarze i naukowcy podkreślają, że to, jak się czujemy, w dużej mierze zależy od jelit. Są one odpowiedzialne za odporność (wysyłają do układu immunologicznego sygnał o obecności szkodliwych patogenów) czy przemianę materii. Okazuje się też, że zaburzona praca jelit może być przyczyną insulinooporności, cukrzycy, a nawet chorób autoimmunologicznych. Podejrzewa się również, że w zależności od szczepu kultur bakterii zasiedlających nasze jelita mamy tendencję do chudnięcia lub tycia, bez względu na stosowaną dietę. Jak zaburzenia pracy jelit wpływają na naszą wagę?

Zespół złego wchłaniania: Przyczyny, objawy i leczenie

Choroby Układu Pokarmowego
Zespół złego (upośledzonego) wchłaniania to coraz częstsze schorzenie występujące zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Oznacza, że składniki odżywcze dostarczane razem z pożywieniem z jakichś względów nie mogą być przyswajane przez organizm. Bardzo szybko prowadzi to do groźnych niedoborów, wyniszczenia odporności, przewlekłego zmęczenia, a także wielu uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zespół złego wchłaniania może być uwarunkowany genetycznie, ale często wynika też z niezdiagnozowanych chorób przewlekłych. Sprawdź, jak objawia się to groźne zaburzenie i na czym polega leczenie.

Produkty, które zalegają i blokują jelita

Choroba Zapalna Jelit
Czasami po posiłku czujemy się ociężale i bez energii, a to za sprawą zbyt ciężkostrawnych produktów, które długo zalegają w jelitach. Mogą one wywoływać także różne dolegliwości żołądkowe jak na przykład wzdęcia, niestrawność, odbijanie czy dyskomfort trawienny. Jedyne, o czym wtedy marzymy, to położyć się i przeczekać ten czas. Ciężkostrawne produkty są też szczególnie niebezpieczne dla osób cierpiących na choroby jelit, m.in. zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Które produkty najdłużej blokują jelita i ile trwa proces ich strawienia? Sprawdźmy.

Niedrożność jelit: Przyczyny, objawy i leczenie

Choroba Zapalna Jelit
Niedrożność jelit to groźne zjawisko, które skutkuje zatrzymywaniem trawionych pokarmów w przewodzie pokarmowym. Objawia się to przede wszystkim silnym bólem brzucha, wzdęciami, gazami, a nawet ogólnym zatruciem organizmu. Przyczyną niedrożności jelit zazwyczaj są stany zapalne, przebyte operacje w obrębie jamy brzusznej, ale też zakażenia pasożytami lub nowotwór jelita grubego. Dlatego uciążliwych dolegliwości trawiennych nigdy nie należy bagatelizować. Mogą zacząć się nasilać, a z czasem prowadzić do ostrej choroby jamy brzusznej, która wymaga błyskawicznej interwencji chirurgicznej. Sprawdź, na czym polega niedrożność jelit i jakie dolegliwości trawienne mogą o niej świadczyć.