Tag: Czy tilapia jest zdrowa

Tilapia: Zdrowa czy nie? Co warto o niej wiedzieć?

Ryby
Tilapia to jeden z najpopularniejszych rodzajów ryby goszczących na polskich stołach. Ludzie często wybierają ją ze względu na niską cenę, brak drobnych ości oraz delikatny smak i konsystencję. Coraz częściej mówi się jednak o jej szkodliwym wpływie na zdrowie, a to za sprawą złych warunków, w jakich żyje tilapia. Potencjalnie może przyczyniać się do rozwoju chorób serca, schorzeń immunologicznych, alergii, astmy, a także sprzyjać stanom zapalnym. Czy należy uznać tilapię za szkodliwą i zrezygnować z jej spożywania? Co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Najbardziej trujące substancje w rybach

Ryby
Od lat słyszymy, że jemy za mało ryb, które są cennym źródłem białka, witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. I rzeczywiście – zwłaszcza tłuste ryby morskie świetnie wpływają na serce i kości, zmniejszają ryzyko miażdżycy, a nawet ułatwiają odchudzanie. Niestety zanieczyszczenia wód i całego środowiska sprawiają, że w rybach mogą odkładać i kumulować się szkodliwe substancje. Do najgroźniejszych zalicza się dioksyny, metale ciężkie (rtęć, kadm i ołów), a także rakotwórcze pestycydy, środki owadobójcze i konserwanty. Mogą one uszkadzać wątrobę i nerki, wywoływać nowotwory czy zaburzenia hormonalne. To jednak nie koniec zagrożeń - w niektórych gatunkach ryb znajdziemy też groźne pasożyty. Sprawdź, jakich ryb lepiej nie kupować w sklepie.


Podobne porady

tuńczyk puszka

Czy jedzenie tuńczyka z puszki jest bezpieczne?

Ryby
Tuńczyk to ryba, którą możemy spotkać na całym świecie. Jest świetnym dodatkiem do makaronów, past i sałatek. Tuńczyk w puszce jest najbardziej dostępną formą w jakiej możemy kupić tę rybę. Ale czy to rozsądnie jeść ją codziennie? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Jak pozbyć się metali ciężkich z organizmu? Dziesięć wskazówek

Zdrowe Odżywianie
Jeśli miałaś kontakt z rtęcią lub jakimkolwiek innym toksycznym metalem ciężkim, możliwe, że nie zwróciłaś uwagi na wszystkie objawy, będące tego konsekwencją. Kontakt z toksycznym poziomem metali ciężkich mógł mieć miejsce za pośrednictwem niefiltrowanej wody, zanieczyszczonego powietrza, plomby dentystycznej, wycieków chemicznych w miejscu pracy, a nawet na skutek zjedzenia owoców morza. Może się to przerodzić w bardzo poważne problemy zdrowotne, ponieważ zbyt długi kontakt z neurotoksynami łączy się z występowaniem chorób natury neurologicznej, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także z niewydolnością innych organów. Do pozostałych objawów należą: utrata pamięci, uporczywe migreny, chroniczne zmęczenie, bezsenność, depresja, zaburzenia myślenia, drżenie mięśni oraz wiele innych powikłań. Niektóre farmaceutyczne chelaty obiecują usunięcie tych metali ciężkich z organizmu, ale w zamian pozostawiają całe mnóstwo efektów ubocznych. Poniżej prezentujemy dziesięć naturalnych terapii, które pomogą ci pozbyć się metali ciężkich z ciała i z mózgu:

Zdrowe produkty spożywcze, które mogą nam szkodzić

Zdrowe Odżywianie
Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim różnorodna. Nie bez przyczyny mówi się o tym, że im bardziej „kolorowo” jemy, tym nasz organizm lepiej pracuje. Od lat słyszymy, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę posiłków, a ryby i owoce morza to jedne z najzdrowszych produktów. Czasem jednak diabeł tkwi w szczególe. Nieprawidłowy sposób przygotowania jakiegoś produktu albo spożywanie go o niewłaściwej porze dnia może sprawić, że jego zjedzenie przysporzy nam więcej problemów niż korzyści. Dlaczego tuńczyk, szpinak czy soki owocowe mogą nam czasem zaszkodzić?

Najgorsze gatunki ryb: Trujące i pełne toksyn

Ryby
Od lat słyszymy, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, a za dużo mięsa. A to prosty przepis na miażdżycę, nadwagę i inne choroby cywilizacyjne. Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i wielu innych cennych substancji. Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu nerwowego i kostnego, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na serce i układ krążenia. Kluczem do sukcesu jest jednak wybieranie odpowiednich ryb. Niestety niektóre gatunki są mocno zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi znajdującymi się w morzach i oceanach. Ich spożywanie może przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Sprawdź, których ryb lepiej nie jeść.