Tag: Panga a zdrowie

Panga: Warto ją jeść czy lepiej unikać?

Zdrowe Odżywianie
Jedzenie ryb wywołuje wiele kontrowersji. Z jednej strony zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które korzystnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Z drugiej zaś nie brakuje opinii szerzących tezę, że ryby są nafaszerowane szkodliwymi substancjami, ponieważ jakość wód, w których żyją, pozostawia wiele do życzenia. Najwięcej emocji wzbudza panga, wokół której narosło wiele mitów. Tę powszechnie spotykaną w sklepowych chłodniach rybę wiele osób omija szerokim łukiem. Dlaczego? Jak wygląda hodowla pangi? Sprawdźmy.

Najbardziej trujące substancje w rybach

Ryby
Od lat słyszymy, że jemy za mało ryb, które są cennym źródłem białka, witamin czy nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. I rzeczywiście – zwłaszcza tłuste ryby morskie świetnie wpływają na serce i kości, zmniejszają ryzyko miażdżycy, a nawet ułatwiają odchudzanie. Niestety zanieczyszczenia wód i całego środowiska sprawiają, że w rybach mogą odkładać i kumulować się szkodliwe substancje. Do najgroźniejszych zalicza się dioksyny, metale ciężkie (rtęć, kadm i ołów), a także rakotwórcze pestycydy, środki owadobójcze i konserwanty. Mogą one uszkadzać wątrobę i nerki, wywoływać nowotwory czy zaburzenia hormonalne. To jednak nie koniec zagrożeń - w niektórych gatunkach ryb znajdziemy też groźne pasożyty. Sprawdź, jakich ryb lepiej nie kupować w sklepie.

Najgorsze gatunki ryb: Trujące i pełne toksyn

Ryby
Od lat słyszymy, że Polacy jedzą zbyt mało ryb, a za dużo mięsa. A to prosty przepis na miażdżycę, nadwagę i inne choroby cywilizacyjne. Ryby zalicza się do najzdrowszych produktów – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i wielu innych cennych substancji. Ich regularne spożywanie wzmacnia odporność, poprawia kondycję układu nerwowego i kostnego, a przede wszystkim zbawiennie wpływa na serce i układ krążenia. Kluczem do sukcesu jest jednak wybieranie odpowiednich ryb. Niestety niektóre gatunki są mocno zanieczyszczone toksynami i metalami ciężkimi znajdującymi się w morzach i oceanach. Ich spożywanie może przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Sprawdź, których ryb lepiej nie jeść.