Tag: Trytoma groniasta gdzie sadzić

Trytoma groniasta: Uprawa i pielęgnacja

Byliny
Bujne okazy roślin to chluba każdego ogrodnika. Prócz dobrze znanych rodzimych roślin, warto również posadzić w ogrodzie gatunki egzotyczne. Przykładem może być, pochodząca z Afryki, trytoma groniasta, która nie dość, że osiąga imponujące rozmiary, to zachwyca oryginalnymi kwiatostanami. Jej uprawa może tylko z pozoru wydawać się trudna: wymaga jedynie znalezienia odpowiedniego miejsca, a także osłaniania przed mrozem. Wysiłek może się opłacić latem, kiedy na łodygach pojawiają się piękne kwiaty. Jakie wymagania ma trytoma groniasta? O czym trzeba pamiętać podczas jej pielęgnacji?


Podobne porady

Co zwiedzać w Beskidach?

Krajoznawcze
Zachwycające pejzaże, tajemnicze zamki, jaskinie, legendy o ukrytych skarbach... Tyle atrakcji w jednym niemal miejscu! Lato sprzyja wędrowaniu, więc warto je poznać. Babia Góra. Tym, którzy wejdą na szczyt, natura hojnie odpłaca za trud. Odsłania fantastyczne widoki, zwłaszcza o wschodzie słońca. Szlak, po którym kiedyś grasowali opiewani w legendach zbójnicy, wiedzie z Żywca do Cieszyna, wijąc się wśród beskidzkich szczytów. Możecie przebyć całą trasę albo wybrać tylko jej fragment. Np. na weekendową wyprawę pieszą albo rowerową. Nawet, jeśli nie znajdziecie dukatów Janosika, wspaniale wypoczniecie, poznając przy okazji sporo ciekawych zakątków. Dziś prawdziwych zbójników już nie ma – można powiedzieć, cytując Marylę Rodowicz z piosenki o Cyganach. Ale zbójnickiego, słynny taniec harnasi, na pewno obejrzycie.

Dlaczego warto jeść mięso ze strusia?

Mięsa i Podroby
Coraz częściej na rodzimych stołach pojawia się egzotyczna żywność – po pierwsze jest bardziej dostępna, a po drugie Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami. Co więcej, obecne pokolenie coraz częściej rości sobie prawo, by żywność była jak najlepszej jakości, ekologiczna, miała jak najwięcej wartości odżywczych i nie zawsze musi to iść w parze z niską ceną. Od dawna znane są u nas strusie jaja, ale ostatnio pojawiło się również strusie mięso. Kto by pomyślał, że jednym z największych producentów strusiny jest Polska, a najwięcej jego mięsa spożywają Szwajcarzy, Włosi i Niemcy.

Grzyby, które wykazują właściwości lecznicze

Odżywianie
Grzyby cenimy w naszej rodzimej kuchni przede wszystkim za ich walory smakowe. Ciężko sobie wyobrazić bez nich niektóre dania. Przez wiele lat istniało mylne przekonanie, że prawie w ogóle nie posiadają istotnych wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że zawierają szereg cennych dla organizmu witamin oraz minerałów, które są zbawienne dla całego organizmu. Czy warto jeść grzyby? Kiedy wykazują właściwości lecznicze? Przekonajmy się.

Cała prawda o stekach. Jak je przyrządzać, żeby były zdrowe?

Dania z wołowiny i cielęciny
Steki wołowe najczęściej kojarzą nam się z kuchnią amerykańską, gdzie często przyrządzane są na grillu. Okazuje się, że przygotowywanie tej potrawy to zadanie karkołomne i nie każdemu zawsze się udaje. Warto jednak podjąć próbę, ponieważ to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka. Istnieją różne techniki wysmażenia sztuki mięsa, zatem warto nauczyć się kilku zasad, by cieszyć się jego wybornym smakiem. Jak przyrządzić zdrowy stek? Co w nim znajdziemy? Sprawdźmy.

Kard, salsefia i wężymord, czyli zapomniane warzywa

Warzywa
Przygotowując posiłki korzystamy z szerokiej gamy dostępnych warzyw. Zwykle sięgamy po te najpopularniejsze, czyli ziemniaki, marchewki, buraki czy selery, bo w prosty sposób można przyrządzić z nich wyśmienite i pełnowartościowe potrawy. Na tym jednak możliwości się nie kończą. Nierzadko stawiamy na oryginalność lub powrót do tradycji i tym samym w naszej kuchni coraz częściej goszczą warzywa z najdalszych zakątków świata oraz te dawno zapomniane. Dlaczego warto postawić na obcobrzmiący topinambur, nazywaną "szparagami dla ubogich" salsefię albo wyjątkowo delikatną w smaku skorzonerę? Jakich wartości odżywczych dostarczy nam pasternak albo kard? Podpowiadamy.

Fasolnik chiński (wspięga chińska). Dlaczego warto ją jeść?

Zdrowe Odżywianie
Fasolnik chiński pochodzi z Afryki. Jest spokrewniony ze znanymi nam roślinami strączkowymi, takimi jak fasola, bób, czy groch. W Polsce trudno jest mu zapewnić odpowiednie warunki do prawidłowego wzrostu, jednak jeśli takie ma, odwdzięcza się ogromnymi jadalnymi strąkami oraz pięknymi, pachnącymi kwiatami. Fasolnik jest źródłem wielu witamin i minerałów, więc jego spożywanie jest korzystne dla zdrowia. Co takiego zawiera w sobie ta unikatowa roślina? Jak ją uprawiać?

Nasturcja. Roślina o niebanalnych właściwościach

Ozdobne
Jeśli znudziły ci się popularne rośliny balkonowe, takie jak pelargonie i surfinie, w tym roku w skrzynkach zasiej nasturcję. Jej uprawa nie jest skomplikowana: sprawdzi się zarówno w miejscach nasłonecznionych, jak i osłoniętych. Poświęć jej odrobinę uwagi, a pokryje balustradę pędami i obficie zakwitnie. Nasturcja jest nie tylko rośliną o walorach dekoracyjnych – sprawdzi się również w leczeniu wielu popularnych dolegliwości. Na co pomoże? Jak ją umiejętnie wykorzystać? Dlaczego może posłużyć jako pułapka na mszyce? Podpowiadamy.