Tag: Porzeczki które są najdrowsze

Czerwona, biała czy czarna? Jak najlepiej wykorzystać porzeczkę latem?

Owoce
Latem świeżych owoców i warzyw mamy pod dostatkiem. Na targowiskach ich ceny są przystępne, więc chętnie i często je kupujemy. To również dobry czas dla właścicieli działek i ogrodów, ponieważ mogą cieszyć się swoimi obfitymi plonami. W lipcu i sierpniu jest sezon na zbiór porzeczki. W Polsce dostępne są trzy odmiany: białe, czerwone i czarne. Różnią się nie tylko wyglądem i smakiem, ale także swoimi właściwościami. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, ponieważ najkorzystniej na organizm wpływają zerwane prosto z krzaczków. Nie trzeba się jednak ograniczać: można z nich przygotować wiele wyśmienitych przetworów. Dowiedz się, jak najlepiej wykorzystać porzeczki latem.


Podobne porady

Czarna porzeczka

Jak sadzić czarną porzeczkę?

Sadzenie
Czarne porzeczki są łatwe w uprawie i bardziej tolerancyjne względem ciężkich gleb, niż inne krzaki porzeczkowe. Tylko jeden krzak może zapewnić obfite zbiory porzeczek. Jeżeli krzewy czarnej porzeczki są dobrze utrzymywane oraz dostarcza się im odpowiedniej ilości składników odżywczych, można cieszyć się zbiorem owoców, już w rok po zasadzeniu krzewu.
Dżem z czarnej porzeczki

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?

Przetwory
Ten dżem zrobisz bez problemu nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w robieniu przetworów. Dżem ten smakuje wyśmienicie. Jedyny problem jest taki, że słoiki znikną szybciej niż spadnie pierwszy śnieg.
kompocik z czarnej porzeczki

Jak zrobić kompot z czarnych porzeczek?

Inne zdrowe przepisy
Polecam serdecznie korzystać z naszych, polskich owoców i poświęcić chwilkę, aby zrobić wspaniały letni kompocik. Jest on zdrowy i znakomicie zaspokoi pragnienie w upalny dzień. Zapraszam gorąco!
czerwona porzeczka

Maseczka porzeczkowa - jak ją zrobić?

Maseczki Domowe
Porzeczki poprawią kondycję cery zanieczyszczonej, tłustej i mieszanej. Jak je stosować dla urody? Najlepiej je jeść. Tylko garść porzeczek zapewni nam dzienną dawkę wit. C. Porzeczki zawierają też pektyny oczyszczające organizm z toksyn. Zaś maseczki poprawią pracę gruczołów łojowych, zwężą pory, ujędrnią zwiotczałą cerę.

Sok z czarnej porzeczki: Ochroni serce i wymiecie z organizmu toksyny

Owoce
Z kulinarnymi wyborami naszych babć polemizować raczej ciężko. Nie dość, że zwykle zapewniają stuprocentową gwarancję smaku, to w dodatku oferują solidną porcję zdrowia i potężną dawkę pozytywnej energii. Podobnie ma się rzecz w przypadku uwielbianego przez nie soku z czarnej porzeczki. Sięgając po niego często i chętnie naturalnie chroniły swoje serce, perfekcyjnie wzmacniały odporność czy wzrok i usuwały wszelkie toksyny - największych trucicieli organizmu. "Supernapojowi" zawdzięczały też piękny wygląd, naturalnie hamując niekorzystne procesy starzenia się skóry. Dodać jeszcze warto, że rozkoszowały się perfekcyjnym smakiem, nie dostarczając przy tym zbędnych kalorii. Zaciekawieni? Argumentów za piciem odżywczego soku z czarnej porzeczki jest co najmniej kilkadziesiąt, ale o tym przeczytacie poniżej.

Czarna porzeczka: Wymagania, uprawa, właściwości

Uprawa Owoców
Czarna porzeczka to jeden z najpopularniejszych krzewów, który rośnie na naszych działkach. Jest to bardzo wdzięczna roślina, ponieważ nie ma wielu wymagań pielęgnacyjnych. Najważniejszą zaletą jej uprawy są smaczne owoce, które można wykorzystać na wiele sposobów: spożywa się je w postaci soków oraz dżemów, ale równie dobrze smakują surowe. To bogactwo witaminy C oraz A i nawet niewielka ilość owoców zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Okazuje się ponadto, że całą roślinę można z powodzeniem wykorzystywać do różnych celów. Jakich? O tym przeczytasz w artykule.

Morwa czarna i biała: Jak działa na zdrowie? Właściwości i zastosowania

Medycyna Naturalna
Morwa to niezwykle cenna roślina wykazująca zdrowotne właściwości. Od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, ale można ją również znaleźć w preparatach farmakologicznych. Najpopularniejszą odmianą jest morwa biała ze względu na swoją większą powszechność występowania, ale dużym zainteresowaniem cieszy się również morwa czarna. Obie odmiany zawierają dużo cennych składników odżywczych, m.in. spore ilości witamin z grupy B, flawonoidów, i żelaza. Roślina ta wspomaga układ krwionośny i zapobiega anemii, miażdżycy i chorobom sercowo-naczyniowym. Co ciekawe, może wspomóc też odchudzanie. Jakie jeszcze właściwości wykazuje morwa? Czym się różnią jej odmiany? Sprawdźmy.