Tag: Komosa ryżowa przepis

gotowana komosa

Jak gotować komosę ryżową?

Techniki gotowania
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Była przysmakiem Inków. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to malutkie, bogate w skrobię orzeszki. Komosa jest niezwykle bogata w witaminy, białko i sole mineralne. Jak gotować komosę?
sałatka z komosy ryżowej z winogronem

Jak zrobić sałatkę z komosy ryżowej z winogronem?

Sałatki
Komosa ryżowa nie dość, że jest smaczna to dostarczy nam wielu witamin i minerałów. Dobra alternatywa dla ryżu, kaszy gryczanej czy kuskusu. Wprowadź coś nowego na stół. Sałatka z komosą, na którą przepis znajdziesz poniżej jest super prosta i pyszna. Smacznego.
cukinia nadziewana komosą ryżową

Jak zrobić cukinię faszerowaną komosą ryżową?

Dania wegetariańskie
Wszyscy wiemy, że cukinia nie ma jakiegoś nadzwyczajnego smaku sama w sobie. Sekret tkwi więc w tym, w jaki sposób ją przygotujemy i z czym podamy. Proponuję komosę ryżową (quinoa). Zapach komosy rozniesie się po domu, a jej smak na długo zostanie w pamięci Twoich...... kubków smakowych.