Tag: Komosa ryżowa gotowanie

gotowana komosa

Jak gotować komosę ryżową?

Techniki gotowania
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej. Była przysmakiem Inków. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka i szpinaku. Jej owoce to malutkie, bogate w skrobię orzeszki. Komosa jest niezwykle bogata w witaminy, białko i sole mineralne. Jak gotować komosę?
kasza quinoa

Jak gotować quinoa?

Podstawy gotowania
Quinoa czyli komosa ryżowa przeszła przez ostatnie kilka lat długą drogę. Kiedyś dostępna wyłącznie w sklepach ze zdrową żywnością, teraz we wszystkich supermarketach wysokobiałkowa quinoa stała się popularnym substytutem makaronu i ryżu. Niektórzy lubią sobie ugotować wielki gar tej kaszy i jeść ją w przeciągu tygodnia z curry, grillowanymi warzywami i mięsem. Jest to najlepsze i najszybsze jedzenie jakie znam (a jakie zdrowe!). 

 Uprawiana w Andach przez niemal 5 000 lat komosa ryżowa nazywana była "matką zbóż" i "złotem Inków". Dziś popularność jej stale rośnie w miarę jak ludzie na całym świecie odkrywają jej przyjemny orzechowy smak i niezrównane wartości odżywcze. Quinoa jest źródłem białka (i to białka kompletnego zawierającego wszystkie potrzebne aminokwasy) jak również żelaza, magnezu i błonnika. Poza tym, że jest ona niezwykle zdrowa to na dodatek bardzo prosto i szybko się ją gotuje. 

 Poniżej przedstawiam bardzo dobry sposób gotowania komosy ryżowej. Komosa gotowana według tego przepisu nie będzie papkowata i gorzka tylko delikatna i idealnie puszysta.