Tag: Dukan przepis

Jak zrobić sałatkę białkową?

Dieta Dukana
Dieta białkowa, czyli dieta dr Dukana, bije ostatnio rekordy popularności. Nic dziwnego, można na niej jeść, ile się chce, o ile ograniczamy się do dozwolonych w tym czasie produktów. Właściwie dieta przynosi tym lepsze efekty, im więcej białka zjadamy. Jest to jednak dieta dość droga i czasochłonna, bo jak długo można jeść gotowaną pierś i chudy twaróg? Osoba na diecie Dukana musi wykazać się wielką wyobraźnią i całkiem sporym talentem kulinarnym. Sałatka przedstawiona poniżej jest łatwą przekąską, którą można szybko przygotować o każdej porze dnia, a dodatkowo może ona podlegać wielu modyfikacjom. Przygotowanie zajmuje ok. 10 minut


Podobne porady

źródła białka

Jak schudnąć na diecie proteinowej? Przepisy.

Zdrowa Dieta
Pośród wielu różnych diet, dieta proteinowa należy do najbardziej popularnych. Ludzie będący na diecie wysokobiałkowej doświadczają nie tylko dużej utraty wagi, ale również przyrostu masy mięśniowej. Taki efekt zyskać można właśnie dzięki niezwykłym właściwościom białka. Białko to fundamentalny składnik żywych komórek. Pełni funkcję budulcową, odgrywa kluczową rolę w produkcji enzymów i hormonów. Z tego powodu jest niezbędną częścią każdej zdrowej, zrównoważonej diety.
dieta Dukana

Jak schudnąć na diecie Dukana?

Zdrowa Dieta
Osobiście przetestowałam dziesiątki „diet cudów”. I powiem wam szczerze, że większość z nich to jedno wielkie oszustwo. Jeśli zależy wam na tym, żeby rzeczywiście schudnąć, czas przejść na dietę, która naprawdę działa, pozwalając nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale i dostarczyć organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Dietą tą jest dieta Dukana. Można podejść do niej restrykcyjnie, całkowicie unikając węglowodanów i tłuszczy lub rezygnując z nich jedynie w pierwszej fazie diety. Wszystko zależy od tego ile i w jakim czasie chce się schudnąć. Przeczytaj ten artykuł, a poznasz szczegóły diety Dukana.
probiotyk

Dieta probiotyczna - przepisy, zasady

Zdrowa Dieta
Dieta ta przeznaczona jest dla każdego z wyjątkiem kobiet w ciąży i karmiących. Polecana jest zwłaszcza paniom po 40. Stosujemy ją minimum miesiąc. Jej autor, Nicholas Perricone, jest nowojorskim żywieniowcem. Napisał kilka bestsellerów poświęconych temu, jak schudnąć i zachować młodość.

5 niebezpiecznych skutków spożywania zbyt dużej ilości białka

Dieta Proteinowa
Białko sprawia, że twoje mięśnie są szczęśliwe, twój żołądek nie domaga się jedzenia godzinę po posiłku, a twój metabolizm nie pędzi jak szalony. Ale podobnie jak z innymi rzeczami, również z białkiem nie należy przesadzać. Poniżej opisano pięć dziwnych skutków spożywania zbyt dużej ilości białka.

Korzyści zdrowotne białka

Zdrowa Dieta
Białko jest głównym składnikiem budulcowym komórek. Występuje w każdym żywym organizmie, umożliwiając mu wzrost i odnowę. Przyjmuje się, że dorosły człowiek o prawidłowej masie ciała powinien dziennie spożywać 0.8-1 g białka na 1 kg masy ciała. Dlaczego białko jest tak ważne dla naszego organizmu? Oto jego najważniejsze funkcje.

Cztery najczęstsze oznaki niedoboru białka w organizmie

Zdrowe Odżywianie
W dzisiejszych czasach stale żyjemy szybko i z nadmiarem obowiązków na głowie, które chcąc nie chcąc dają się nam we znaki. Wiele osób nie prowadzi zdrowego trybu życia i zbyt często sięga po używki. W rezultacie nasz organizm się buntuje i powstają zaburzenia metaboliczne spowodowane błyskawicznym tempem życia. Osoby, które żyją szybko, nie zwracają uwagi na swoją dietę, co w konsekwencji może prowadzić do niedoboru witamin i minerałów. Dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie? Ponieważ stanowi źródło energii, wpływa na cały nasz organizm oraz pomaga znacznie szybciej regenerować się mięśniom. Oprócz tego dostarcza nam cennych aminokwasów i przyczynia się do znacznie szybszego gojenia ran oraz regeneracji tkanek.

Dieta wysokobiałkowa na zbędne kilogramy

Witaminy
Spożywanie dodatkowych porcji białka pomoże zapanować nad głodem, zapobiega utracie tkanki mięśniowej, eliminuje ponowne przybieranie na wadze po odchudzaniu, a także poprawia wrażliwość na poziom insuliny, co jest niezwykle ważne dla obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy. Wrażliwość na insulinę jest dobrym markerem zdrowia metabolicznego, który zwykle wzrasta wraz z utratą wagi. W rzeczywistości kobiety, które straciły na wadze, zużywając przy tym mniej białka, doświadczyły poprawy wrażliwości na insulinę od 25 do 30 procent.