Tag: Miód właściwości

miód

Jakie właściwości ma miód? Cz. 1

Zdrowe Odżywianie
Miód – zdrowsza alternatywa dla cukru, ma prawdziwie zbawienny wpływ na organizm człowieka. Już dziś zastąp łyżeczkę cukru dodawaną do herbaty łyżeczką miodu. Poniżej dowiesz się, jak może on poprawić twoje zdrowie.
miód

Jakie właściwości ma miód? Cz. 2

Zdrowe Odżywianie
Część druga przewodnika po miodach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o jego dobroczynnym wpływie na zdrowie, przeczytaj również część pierwszą poradnika, dostępną tutaj Jakie właściwości ma miód? Cz.1
miód

Dlaczego warto jeść miód?

Przetwory
To, że warto jeść miód wiedzą prawie wszyscy. Jakie są jednak jego właściwości? Na to pytanie niewiele osób zna odpowiedź. Przeczytaj artykuł i dowiedz się dlaczego warto jeść miód!
piękne włosy

Jak mieć piękne włosy - kuracje z całego świata

Pielęgnacja włosów
Kobiety z niemal każdego kraju mają swoje, sprawdzone przez pokolenia, przepisy na utrzymanie włosów w świetnej kondycji. Warto poznać niektóre z ich sekretów! Kiedy jeszcze nie było kosmetyków z drogerii, te naturalne doskonale je zastępowały. Sięgamy więc po nie chętnie, także dlatego, że można je przygotować z tego, co mamy pod ręką.
miód

Jak leczyć przeziębienie miodem?

Przeziębienia i Grypa
Miód posiada właściwości antybakteryjne i mnóstwo antyoksydantów, które pomagają szybciej zwalczyć przeziębienie. Badania wykazały, że najlepiej spożywać miód naturalny, a nie sztuczny, gdyż posiada więcej substancji odżywczych. Należy pamiętać, że nie wolno podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Następująca lista przedstawia szybkie i łatwe domowe sposoby na użycie miodu w przypadku przeziębienia.
woda z miodem

5 zalet picia wody z miodem

Zdrowa Dieta
Wszyscy wiemy, że miód ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Jednak badania dowodzą, że równie korzystne dla zdrowia całego organizmu może być picie wody z miodem. Jakie korzyści niesie ta miodowo-wodna terapia? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
miód z ziołami

Jak zrobić miód z ziołami na problemy żołądkowe?

Choroby Układu Pokarmowego
O właściwościach zdrowotnych miodu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Okazuje się jednak, że miód w połączeniu z ziołami jest doskonałym remedium na problemy trawienne, w tym zgagę, niestrawność i uczucie pełności.. Przygotuj porcję miodu i miej go w pobliżu, zwłaszcza gdy planujesz obfity, ciężkostrawny posiłek.
naturalny antybiotyk

Jak stworzyć silny antybiotyk z naturalnych składników?

Naturopatia
Kurkuma to przyprawa, która cieszyła się ogromną popularnością wśród starożytnych uzdrowicieli. Jej historia zaczyna się ponad 5000 lat temu. Już wtedy uznawana była za jedną z najsilniejszych i najbardziej wszechstronnych roślin leczniczych. Na przestrzeni lat wiele mówiono i pisano o jej szerokim zakresie zastosowań terapeutycznych. Wiele znanych nam chorób i infekcji można stosunkowo łatwo wyleczyć dzięki silnemu układowi odpornościowemu i naturalnym antybiotykom. Pomogą nam one w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia, dzięki czemu nie będziemy musieli korzystać z chemicznych środków leczniczych.
napój na raka

Naturalny napój do walki z rakiem

Leczenie Raka
Choroby nowotworowe z każdym dniem stają się coraz większym zagrożeniem. Nowotwory pojawiają się w coraz to nowych miejscach, gdzie lekarze nie dysponują odpowiednią technologią, aby z nimi prawidłowo walczyć. Jednak ostatnio rosyjski naukowiec wymyślił specjalną recepturę, która ma pomóc w walce z rakiem. Koncentruje się ona wokół leczniczego działania młodej pszenicy oraz wykorzystania odpowiednich witamin, soli mineralnych, białka, substancji bioaktywnych, węglowodanów oraz tłuszczów roślinnych.
miód

Jak rozpoznać fałszywy miód?

Inne zdrowe przepisy
Miód jest jedną z najzdrowszych substancji. Obecnie dostępnych jest wiele rodzajów tego cennego produktu, a ludzie zazwyczaj wybierają go ze względu na cenę, a nie jego właściwości. Nie jest to jednak do końca zdrowe podejście. Jak wskazują badania, około 75 % wszystkich miodów, które kupujemy w sklepach (pochodzących z masowych produkcji, a nie kupionych bezpośrednio u pszczelarzy), poddawanych jest przetwarzaniu.