Tag: Ozdoby z cytryny

talerz ozdobiony cytryną

Jak ozdabiać potrawy cytrusami?

Przepisy Wielkanocne
Od dawna wiadomo, że jemy też oczami. Pięknie podana potrawa zachęca do spróbowania. Co więcej, dekoracja sprawia, że jedzenie smakuje nam dużo lepiej. Ładny talerz jest też sposobem na niejadków i osób wybrednych, które nie chcą, nie lubią, nie mają ochoty na jedzenie. Sztuka podania nie trzyma się w żadnych określonych ramach, wszystko zależy od naszej wyobraźni i pomysłowości. Poniżej znajduje się kilka pomysłów na wykorzystanie cytrusów.


Podobne porady

jedzenie kawioru

Jak jeść egzotyczne potrawy?

Owoce morza
Jedzenie niby nie jest niczym trudnym, ale coraz częściej mamy do czynienia z potrawami, które jeszcze niedawno były dla nas zupełnie egzotyczne. Aby uniknąć gaf przy stole, warto zapoznać się z zasadami jedzenia pewnych dań, utrwalonymi przez kanony savoir-vivre’u. Poniżej znajdziesz uwagi pomocne w jedzeniu kilku kłopotliwych potraw.
dekorowanie tortów

Jak ozdabiać torty?

Torty
Ozdabianie tortów jest sztuką, ale tak naprawdę wystarczy poznać parę trików, aby nasz tort wyglądał zjawiskowo. Niektóre już pewnie znasz, ale nie zaszkodzi, jeśli je troszkę urozmaicisz. Na pewno jednak nie znasz wszystkich poniższych sposobów, dlatego krok po kroku postaram się je opisać.
bombka choinkowa

Jak ozdabiać bombki choinkowe brokatem?

Dekoracje Bożonarodzeniowe
Chciałabyś odmienić zeszłoroczne bombki albo masz ochotę po prostu zrobić jakąś nową ozdobę na choinkę? Polecam ozdobienie bombek brokatem. Jak się do tego zabrać dowiesz się poniżej.
ozdobiona spódnica

Jak ozdabiać ubrania?

Akcesoria
Skończyłaś porządki w szafie i czujesz, że ogarnia Cię smutek. Prawie nie masz rzeczy na lato, za to stos nieużywanych ciuchów sięga sufitu. Jak masz zainwestować w ubrania, skoro chcesz wyjechać na plażę? I tak musisz kupić jeszcze kostium i rzeczy na wyjazd. Czy będziesz się musiała czuć jak kopciuszek? Bzdura! Nawet nie wiesz ile potencjału leży w starych ciuchach! Przecież nie są one zniszczone, tylko już nieatrakcyjne, a to można łatwo zmienić niskim kosztem! Wystarczy odrobina inwencji, igła z nitką oraz dużo ozdób.
Olej rzepakowy

Na czym smażyć potrawy?

Techniki pieczenia
Jeśli chodzi o smażenie potraw - olej rzepakowy został odsunięty na drugi plan a jego zaszczytne miejsce zajęły oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z orzechów itp. Czy warto zatem jeszcze sięgać po olej rzepakowy?
rum aromatyzowany cytrusami

Jak zrobić rum aromatyzowany cytrusami i imbirem?

Drinki Alkoholowe
Rum to ulubiony trunek nie tylko piratów. Żeby jednak odmienić nieco nudne połączenie rumu z colą, polecam przygotować go w wersji aromatyzowanej. Czym? Najlepiej kombinacją czerwonych pomarańczy, cytryn, limonek i imbiru. Półtora tygodnia w lodówce i sukces gwarantowany. Szczegóły znajdziesz poniżej.
Dekoracja potraw

Jak dekorować potrawy na talerzu?

Przekąski Ciepłe
Owoce cytrusowe fantastycznie nadają się do dekoracji, nie tylko drinków, ale i potraw na talerzu. Owoce prezentują się elegancko i interesująco. Wszystko czego potrzebujesz to dobry nóż i kreatywność. Nie zniechęcaj się pierwszymi, gdyż ćwiczenie czyni mistrza. Na początek pokażemy ci kilka trików, by twoje dania wyglądały olśniewająco, niczym ze światowych restauracji.