Tag: żurek przepis

żurek w chlebie

Jak zrobic żurek w chlebie?

Zupy
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Nie ma co ukrywać, jego przygotowanie jest dość trudne i czasochłonne, ale to dzięki temu ta potrawa ma charakter odświętny, a nie codzienny, a jej smak kojarzy się z wiosną i wolnymi dniami. Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje żurku, czyli w sam raz dla przeciętnej rodziny.
Żurek

Jak zrobić żurek?

Zupy
Żurek to jedno z najstarszych polskich dań. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Zupa ta ma dwie podstawowe odmiany. Są to mianowicie żurek wielkanocny z jajkami i żur bożonarodzeniowy z grzybami. Poniżej znajdziesz najprostszy i podstawowy przepis na żurek na 8 porcji.
Żurek

Jak zrobić żurek śląski?

Dania regionalne
Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Żurek najlepiej jest podawać w świeżym chlebie. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet wybrednym dzieciom. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jego przygotowaniu.


Podobne porady

Żurek i biały barszcz: Czym się różnią i jakie mają właściwości?

Zupy
Wiele osób nie rozróżnia żurku i białego barszczu, a ich nazwy stosuje zamiennie. To duży błąd, ponieważ obie zupy znacząco się różnią i inaczej się je przygotowuje. Nie zmienia to faktu, że są bardzo zdrowe – dostarczają do organizmu wielu witamin i minerałów, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego i wzmacniają odporność. Regulują także równowagę kwasowo-zasadową organizmu i wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. A co najważniejsze – są smaczne i aromatyczne. Sprawdź, dlaczego warto jeść je regularnie.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Potrawy Wielkanocne
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez pysznego i aromatycznego żurku. Aby go ugotować, najczęściej sięgamy po dostępne w sklepach gotowe półprodukty. Jednak nic nie zastąpi smaku zupy przygotowanej na naturalnym zakwasie. Jej wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i pamiętać, by zakwas zacząć przygotować tydzień przed świętami. Jak go zrobić? Jakie składniki są potrzebne? Przekonajmy się.