Tag: Makaron domowej roboty

Makaron domowej roboty

Jak zrobić makaron?

Podstawy gotowania
Możecie wierzyć lub nie, ale nie ma nic lepszego niż makaron domowej roboty. Sposób zaproponowany przeze mnie jest wbrew pozorom bardzo prosty i nie wymaga wiele wysiłku. Będziecie zaskoczeni jego niesamowitym smakiem, który sprawi, że już nigdy nie powrócicie do kupnych makaronów. Jest bardzo delikatny i wyjątkowo smaczny. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam, w jego przygotowaniu. Takiego makaronu z pewnością nie kupisz w najlepszym sklepie!
Makaron do rosołu

Jak zrobić makaron do rosołu?

Makarony
Masz ochotę na makaron z pysznym, domowej roboty makaronem? Jeśli tak to zapoznaj się z poniższym przepisem krok po kroku wraz ze zdjęciami. To proste!
Makaron domowej roboty

Jak zrobić makaron domowej roboty?

Podstawy gotowania
Do zrobienia tego makaronu będziesz potrzebować specjalnej maszynki. Najpopularniejsze maszynki to Marcato, Imperia i Atlas. Makaron domowej roboty jest dużo delikatniejszy i smaczniejszy od makaronu gotowego.
makaron domowy

Jak zrobić makaron w domu?

Techniki gotowania
Domowy makaron to powód do dumy każdego mniej lub bardziej profesjonalnego kucharza. I choć do jego wykonania potrzeba zaledwie dwóch składników, różnica w smaku jest naprawdę widoczna. Składniki te to mąka i jaja. Niezwykle istotne jest to, żeby były one dobrej jakości. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu, a mąka musi być mąką pszenną durum (bardzo drobna mąka przeznaczona specjalnie do wyrobu makaronów). Przydatna okaże się również maszynka do makaronu, jednak jeżeli jej nie posiadasz, poradzisz sobie wykorzystując wałek do ciasta i ostry nóż (choć makaron nie będzie wówczas tak cienki). Pamiętaj – trening czyni mistrza.

Jak zrobić makaron buraczany?

Makarony
Domowej roboty makaron jest znacznie zdrowszy od tego kupnego i dużo lepiej się trawi. Wiele osób jest przerażona na samą myśl, że miałaby zrobić samodzielnie makaron, jednak jest to proste i tak jak wszystko inne wymaga odrobinę praktyki. Poniżej przedstawiam przepis na makaron buraczany dla 4 osób. Jeśli chcesz zwykły makaron to również możesz skorzystać z tego przepisu - wystarczy ominąć buraki w składnikach i nieco dłużej ugniatać ciasto.
jak zrobic domowy makaron

Jak zrobić domowy makaron?

Podstawy gotowania
Jeżeli myśl o zrobieniu domowego makaronu przeraża Cię koniecznie wypróbuj ten przepis. W krótkim czasie staniesz się ekspertem, a zrobienie ravioli, spaghetti czy lasagni nie będzie stanowiło żadnego problemu. W przepisie używamy mąki z pszenicy durum, która zapewnia makaronom jasnożółty kolor i dużą twardość.


Podobne porady

Zakwas buraczany

Jak zrobić zakwas buraczany na anemię?

Soki
Picie zakwasu buraczanego jest świetne na anemię i podczas leczenia antybiotykami w celu podniesienia hemoglobiny. Jest on również dobry na zgagę i zaparcia jak również usprawnia pracę nerek i wątroby. Jest on zdrowszy od surowych buraków gdyż oprócz tego, że zachowuje on wszystkie ich właściwości to dodatkowo posiada bakterie kwasu mlekowego (tak jak kefir, jogurt czy kapusta kiszona). Zakwas należy pić dwa razy dziennie po około pół szklanki.

Jak zrobić makaron buraczany z jarmużem i kiełbaskami włoskimi?

Makarony
Makaron buraczany jest zdrowszą wersją zwykłego makaronu i można go zrobić w prosty sposób poprzez dodanie purre z pieczonych buraków do składników na ciasto. Świetnie smakuje on praktycznie ze wszystkim. Jeśli nie masz jednak pomysłu na dodatki to proponuję przygotowanie go razem z jarmużem oraz włoskimi, pikantnymi kiełbaskami.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.