Tag: Gotowanie porady

przyprawy

Jakie produkty powinny być zawsze w kuchni?

Podstawy gotowania
Jeśli choć odrobinę lubisz gotować i czujesz w sobie tą kucharską żyłkę, wiesz, że w dobrej kuchni nie powinno zabraknąć niektórych składników, które dodaje się do większości potraw, a ich zastąpienie czymś innym od razu jest wyczuwalne i znacząco zmienia smak potraw. Jakie to produkty?
gotowanie

Podstawy gotowania – porady kulinarne. Cz. I

Podstawy gotowania
Rozgotowany makaron? Przypalony czosnek? Przywierające mięso? Błędy w kuchni zdarzają się każdemu. Dlatego warto poznać kilka sztuczek, które pozwolą nam ich unikać. Poniżej pierwsza seria porad kulinarnych.
gotowanie

Podstawy gotowania – porady kulinarne. Cz. II

Podstawy gotowania
Gotowanie wydaje się zupełnie naturalną czynnością. Większość z nas często nie zdaje sobie sprawy z tego, że może to robić źle. Zwłaszcza, gdy od lat stosujemy te same nawyki i sposoby. Masz przed sobą drugą część poradnika wtajemniczającego w podstawy gotowania i podpowiadającego jak uniknąć najczęstszych błędów w kuchni. Część pierwszą znajdziesz klikając na odnośnik na końcu artykułu.

Triki kucharskie dla nie zawsze perfekcyjnej pani domu

Techniki gotowania
Marzysz o tym, by zostać perfekcyjną panią domu, ale coś cały czas staje ci na drodze? Przesolona zupa, przypalony ryż, nieatrakcyjnie pachnące czosnkiem ręce? Jest na to sposób. A nawet 12 sposobów, które poznasz poniżej.
smażenie na głębokim oleju

Jak smażyć na głębokim oleju?

Podstawy gotowania
Dla wielu osób smażenie na głębokim oleju kojarzy się jednoznacznie z niebotyczną ilością kalorii i daniami nasiąkniętymi olbrzymią ilością (spalonego często) tłuszczu. Nic bardziej mylnego. Wystarczy znać kilka tajników tego sposobu przyrządzania potraw, by cieszyć się wspaniałym jedzeniem - złocistym i chrupiącym na zewnątrz, a delikatnym i soczystym w środku. Poniżej znajdziesz profesjonalne techniki smażenia na głębokim oleju, które pozwolą ci pokonać strach przed tą formą przygotowywania żywności.
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania
Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.
pieczony kurczak

Jak przyprawić kurczaka?

Dania z drobiu
Czy wpadają znajomi z wizytą czy gotujesz dla rodziny, kurczak to pewny sposób na pyszny i sycący obiad. Delikatne białe mięso przygotujesz łatwo i szybko. I, co równie ważne, zawsze się udaje. A oto kilka przydatnych porad, by twoje dania z kurczaka zachwyciły wszystkich wyjątkowym smakiem i aromatem. Poznaj je już dziś, a potem zastosuj je w praktyce.
szef kuchni

9 kulinarnych rad szefa kuchni

Proste przepisy
Jeśli gotowanie jest twoją pasją i chcesz udoskonalać swój kulinarny warsztat, sprawdź poniższe porady, które przyspieszą i wspomogą twoje postępy w roli szefa kuchni. Przydadzą się one także zupełnym świeżakom w tym temacie. Czy wiesz, gdzie najlepiej przechowywać kawałki warzyw? A dlaczego nie pozbywać się serwatki i skórki z ananasa? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz poniżej.
Mity na temat gotowania

7 mitów dotyczących gotowania

Przechowywanie
Jesteś bardzo głodna, ale akurat dzisiaj nie chce ci się gotować obiadu? Masz jakieś resztki warzyw w lodówce, ale odgrzanie ich w mikrofalówce pozbawi ich wartości odżywczych, prawda? NIE! To tylko jeden z wielu kuchennych mitów.
Błędy w gotowaniu

Jakie błędy popełniamy przy gotowaniu spaghetti, steków i brokułów?

Techniki pieczenia
Co sprawia, że to samo spaghetti, ten sam stek, czy te same brokuły u jednych smakują wyśmienicie i wprost leci nam na nie ślinka, podczas gdy nasze wychodzą albo za miękkie, albo za twarde, za mało wypieczone lub też niemal spalone? Diabeł tkwi w szczegółach i czasem jedna mała zmiana w naszym gotowaniu może sprawić, że potrawy nabiorą takiego smaku, jaki w końcu nas (i domowników oraz gości) satysfakcjonuje. Może właśnie chodzi o te szczegóły, o których i ja wcześniej nie wiedziałam?