Tag: Uprawa papryki

Papryka zielona

Jak sadzić paprykę?

Uprawa Warzyw
Papryka jest twardym warzywem, rosnącym ciepłych porach roku. Roślina ta wymaga nieco wyższych temperatur, dojrzewa znacznie wolniej i jest mniejsza niż większość roślin pomidora. Jaskrawo kolorowe, słodkie odmiany papryki wdarły się niedawno na rynek. Szeroka gama innych papryk ogrodowych (pimiento, tabasco, chili) mogą być uprawiane w celu wykorzystania ich do jedzenia, zrobienia z nich przypraw lub można ich użyć jako ozdób np. kuchennych. Odmiany papryki słodkiej, zwłaszcza te w kształcie dzwonków, są jak do tej pory zdecydowanie najbardziej popularnym rodzajem papryki. Są one spożywane na surowo i używane do robienia sałatek, farszów, zup, gulaszów oraz przetworów. Nowe osiągnięcia w uzyskiwaniu koloru i kształtu nie zdołały osłabić popularności słodkiej papryki. Ostre odmiany papryki, ostatnio również przeszły odrodzenie popularności, głównie z powodu różnych kuchni etnicznych, które wykorzystują ich niepowtarzalny smak i ostrość smaku.


Podobne porady

papryka faszerowana

Jak zrobić paprykę nadziewaną?

Dania z wieprzowiny
Paprykę można faszerować na różne sposoby. Możesz wykorzystać do tego mięso mielone, przygotować farsz jak na gołąbki lub nadziać paprykę innymi warzywami. Przygotowanie takich papryczek nie jest trudne, a ich smak zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta.
Papryka nadziewana na zimno

Jak zrobić paprykę nadziewaną na zimno?

Przekąski Zimne
Papryka nadziewana serem i jajkiem będzie wspaniałą przystawką wielkanocną, ale również na zwykły dzień. Co najlepsze - papryka ta będzie również pyszna po podgrzaniu na ciepło.
Papryka faszerowana serem kozim

Jak zrobić paprykę faszerowaną serem kozim?

Dania wegetariańskie
Papryka faszerowana serem kozim będzie wspaniałym urozmaiceniem grilla. Możesz ją jeść samą jak również jako dodatek do grillowanych dań mięsnych.
Paprykę faszerowaną mięsem mielonym z ryżem

Jak zrobić paprykę faszerowaną mięsem mielonym z ryżem?

Przekąski Ciepłe
Faszerowane papryki stanowią idealną propozycje na obiad. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego wysiłku. Ich jedyną wadą jest to, że znikną z talerza równie szybko co się pojawią. Znakomita kompozycja przypraw i dobrej jakości mięso są kluczem do sukcesu tej potrawy. Smakują wyśmienicie i bez wątpienia zaskoczą aromatem nie tylko was, ale również waszych bliskich. Poniżej znajdziecie przepis na przepyszne, nadziewane mięsem papryki.
papryka faszerowana kurczakiem i fasolą

Jak zrobić paprykę faszerowaną kurczakiem i białą fasolą?

Proste przepisy
Masz ochotę na lekki, zdrowy i łatwy w przygotowaniu obiad? Faszerowana kurczakiem i fasolą papryka z pewnością przypadnie ci do gustu. Nie znam nikogo, komu nie posmakowałoby to danie. Przeczytaj zamieszczony poniżej przepis, a przekonasz się jakie to proste.
Papryka nadziewana serem, kiełbasą i boczkiem

Jak zrobić paprykę nadziewaną serem, kiełbasą i boczkiem?

Potrawy z grilla
Takie pyszne papryczki nadziewane możesz przygotować na grillu. Będą one wspaniałą przekąską i zaręczam, że szybko znikną ze stołu. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno was nie rozczaruje. Wszystkie smaki doskonale ze sobą współgrają i możecie być pewni, że nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Poniżej znajdziecie dokładne wskazówki, które pomogą wam w przygotowaniu tych niesamowitych przysmaków i rozwieją wszystkie wasze wątpliwości.
faszerowana zielona papryka

Jak zrobić faszerowaną zieloną paprykę?

Szybkie i proste dania
Faszerowana papryka to zawsze strzał w dziesiątkę. Dzisiaj serwujemy ją z brązowym ryżem, mięsem mielonym i parmezanem. To prawdziwa uczta, która zaspokoi apetyt nawet najbardziej wybrednego smakosza. Jeśli chcesz, możesz dodać do farszu pieczarki. Możesz też całkowicie zastąpić nimi mięso, by uzyskać papryczki w wersji wegetariańskiej. Niezależnie od tego co postanowisz, danie i tak wyjdzie przepyszne.