Tag: Gotowanie ryżu sypkiego

Jak gotować ryż

Jak gotować ryż?·

Podstawy gotowania
Gotowanie ryżu jest pozornie bardzo proste, jednak w dalszym ciągu wielu kucharzy ma problem z jego ugotowaniem w taki sposób, aby był puszysty, nie sklejał się i nie był twardy. Cała tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu naczynia z ryżem.
ryż

Jak gotować ryż (podział na gatunki)?·

Podstawy gotowania
Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie ryżu. Jednak każdy gatunek tej rośliny wymaga innej ilości wody i często różnego czasu gotowania. Znaczenie ma również wybór samego sposobu przyrządzenia ryżu. Poniżej znajdziesz opis najczęściej występujących rodzajów ryżu wraz z informacją na temat ich zastosowania i sposobu przyrządzenia. Dokładny opis poszczególnych metod gotowania zamieszczam zaś na końcu artykułu.
gotowanie ryżu

Zaskakujący trik jak zmniejszyć kaloryczność ryżu o połowę

Techniki gotowania
Ryż nie kojarzy nam się zazwyczaj z kaloryczną potrawą. 100g gotowanego białego ryżu to około 130 kcal. Jednak w połączeniu z innymi dodatkami, z którymi go serwujemy, możemy nazbierać już całkiem sporą dawkę zbędnych kalorii. Okazuje się jednak, że tak prosta czynność, jak zmiana sposobu przygotowania ryżu, może zmniejszyć jego kaloryczność aż o 50-60%. Takie wnioski zaprezentowano na międzynarodowym kongresie American Chemical Society. Zaintrygowany? Więcej szczegółów znajdziesz w dalszej części porady.