Tag: Gotowanie brokułów na parze

Brokuły

Jak gotować brokuły?·

Podstawy gotowania
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą one z Włoch - z języka włoskiego piccoli bracci oznacza "małe rączki". Ich wartość odżywcza jest o wiele większa, niż kalafiora. Poniżej przedstawiam dokładną instrukcję dotyczącą gotowania brokułów.


Podobne porady

Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Brokuły z wołowiną z woka po chińsku

Jak zrobić brokuły z wołowiną z woka?

Dania z wołowiny i cielęciny
Dzięki smażeniu metodą stir fry wołowina jest soczysta zaś brokuły chrupiące i pełne witamin. Danie to najlepiej będzie smakować z ryżem gotowanym lub smażonym.
Sałatka brokułowa

Jak zrobić sałatkę brokułową z rodzynkami?

Sałatki
Poniżej przedstawiam przepis na sałatkę brokułową z rodzynkami, cebulą, pestkami słonecznika i kawałkami bekonu. Jeśli wolisz wersję light pomiń bekon i użyj majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu.
Brokuły

10 powodów, dla których warto jeść brokuły

Zdrowe Odżywianie

Oprócz faktu, że brokuły są pyszne i zdrowe, to istnieje wiele innych powodów, dla których warto jeść brokuły. O niektórych z nich pewnie wiesz, a inne będą dla ciebie zaskoczeniem. Zatem, jakie są zalety zdrowotne jedzenia brokułów? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

Jak zrobić sałatkę z brokułem?

Sałatki
Człowiek jeść musi bo przecież umrze. Jak wiadomo wielu z nas uwielbia jeść, czy to potrawy czy to przekąski. Wiele osób jednak nie przepada za brokułem, ale są też tacy którym te warzywo nie przeszkadza, wręcz mogli by je jeść bez końca. Ta sałatka powinna posmakować osobom które lubią brokuły ale także, tym którzy ich nie lubią. Jest to bowiem pożywna smaczna sałateczka nie wymagająca zbyt dużego wkładu pracy, a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
blanszowane brokuły w sosie czosnkowym

Jak zrobić blanszowane brokuły w sosie czosnkowym?

Dania wegetariańskie
Szukasz szybkiego i smacznego sposobu na przyrządzenie brokuła? Najzdrowiej i najsmaczniej jest go zblanszować. Tak przyrządzony brokuł traci najmniej wartości odżywczych i zachowuje swój delikatny, słodki smak. Jeśli w dodatku podamy go z aromatycznym i wyrazistym sosem czosnkowym.. no cóż, chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że gotowe danie będzie smakować wybornie.
brokuł

Jak uprawiać brokuły?

Uprawa Warzyw
Brokuły to odporne warzywa, które najlepiej rozwijają się w chłodnych miesiącach, choć wytrzymują również wyższe temperatury. Zbiera się je dwukrotnie w ciągu roku – wiosną i jesienią. Brokuł należy do rodziny kapustowatych, a jego kuzynami są kapusta, brukselka, kalafior, jarmuż i kalarepa.