Tag: Gotowanie brokułów na parze

Brokuły

Jak gotować brokuły?·

Podstawy gotowania
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą one z Włoch - z języka włoskiego piccoli bracci oznacza "małe rączki". Ich wartość odżywcza jest o wiele większa, niż kalafiora. Poniżej przedstawiam dokładną instrukcję dotyczącą gotowania brokułów.


Podobne porady

Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Brokuły z indyjskim sosem

Jak zrobić brokuły z sosem indyjskim?

Dania wegetariańskie
Sos na bazie jogurtu naturalnego ze szczyptą orientalnych przypraw idealnie komponuje się z brokułami. Ten niebanalny przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia nie ma takiej osoby, która zdoła mu się oprzeć. Możecie być pewni, że brokuły podane z naszym sosem zawstydzą niejedno danie na waszym stole. Tak przygotowane warzywa możecie podawać jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który pomoże wam w jego przygotowaniu.

Jak zrobić sałatkę z brokułem?

Sałatki
Człowiek jeść musi bo przecież umrze. Jak wiadomo wielu z nas uwielbia jeść, czy to potrawy czy to przekąski. Wiele osób jednak nie przepada za brokułem, ale są też tacy którym te warzywo nie przeszkadza, wręcz mogli by je jeść bez końca. Ta sałatka powinna posmakować osobom które lubią brokuły ale także, tym którzy ich nie lubią. Jest to bowiem pożywna smaczna sałateczka nie wymagająca zbyt dużego wkładu pracy, a jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
blanszowane brokuły w sosie czosnkowym

Jak zrobić blanszowane brokuły w sosie czosnkowym?

Dania wegetariańskie
Szukasz szybkiego i smacznego sposobu na przyrządzenie brokuła? Najzdrowiej i najsmaczniej jest go zblanszować. Tak przyrządzony brokuł traci najmniej wartości odżywczych i zachowuje swój delikatny, słodki smak. Jeśli w dodatku podamy go z aromatycznym i wyrazistym sosem czosnkowym.. no cóż, chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że gotowe danie będzie smakować wybornie.

Jak zrobić sałatkę z brokułami?

Sałatki
Brokuły to bardzo cenne warzywa. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C i błonnik. Są niskokaloryczne, dlatego polecane są osobą będącym na diecie. Brokuły należy przechowywać w lodówce, aby nie utraciły swoich cennych właściwości. Nadają się do wielu potraw sałatek, pierogów, krokietów czy zapiekanek.
brokuły po azjatycku

Jak zrobić brokuły po azjatycku?

Dania wegetariańskie
Brokuły to źródło dużej ilości witamin i minerałów. I choć wiemy, że powinniśmy je włączyć do naszej diety na stałe, często brakuje nam pomysłów jak przyrządzić je w ciekawy i smaczny sposób. Brokuły po azjatycku to proste i niesamowicie smaczne danie. Możesz podawać je solo lub jako dodatek do kurczaka, krewetek czy mięsa. Sekretną częścią tego przepisu jest sos. Gdy tylko go skosztujesz, już nigdy nie zechcesz rozstać się z tym przepisem.
odchudzanie

Brokuły to najlepsze warzywo na utratę wagi

Odchudzanie
Jeśli musisz zrzucić wagę, to koniecznie dołącz do swojej diety brokuły. Warzywo to doskonale wpływa na figurę i zdrowie. Poza tym brokuły są jednym z najlepszych naturalnych sposobów na leczenie nowotworów. Sprawią, że będziesz szczupła, zdrowa i wesoła. Brokuły należą do gatunku kapusty warzywnej, do którego należą również kapusta, kalafior, jarmuż oraz żółty burak.