Tag: Gotowanie brokułów na parze

Brokuły

Jak gotować brokuły?·

Podstawy gotowania
Brokuły są wyśmienitym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Pochodzą one z Włoch - z języka włoskiego piccoli bracci oznacza "małe rączki". Ich wartość odżywcza jest o wiele większa, niż kalafiora. Poniżej przedstawiam dokładną instrukcję dotyczącą gotowania brokułów.


Podobne porady

brokuły i kalafior z filcu

Jak zrobić brokuły i kalafiora z filcu?·

Materiały i elementy dekoracyjne
Z filcu możemy zrobić naprawdę wszystko. Nawet obiad! Oczywiście taki na niby. Jeśli zrobisz z filcu jakieś warzywa i owoce, możesz je podrzucić dzieciom i będą się bawić w restaurację. To dla nich świetna i edukacyjna rozrywka. Dzięki temu nauczą się, że warzywa są zdrowe i warto je jeść.
Brokuły z indyjskim sosem

Jak zrobić brokuły z sosem indyjskim?

Dania wegetariańskie
Sos na bazie jogurtu naturalnego ze szczyptą orientalnych przypraw idealnie komponuje się z brokułami. Ten niebanalny przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bez wątpienia nie ma takiej osoby, która zdoła mu się oprzeć. Możecie być pewni, że brokuły podane z naszym sosem zawstydzą niejedno danie na waszym stole. Tak przygotowane warzywa możecie podawać jako dodatek do dań mięsnych. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który pomoże wam w jego przygotowaniu.
Sałatka brokułowa

Jak zrobić sałatkę brokułową z rodzynkami?

Sałatki
Poniżej przedstawiam przepis na sałatkę brokułową z rodzynkami, cebulą, pestkami słonecznika i kawałkami bekonu. Jeśli wolisz wersję light pomiń bekon i użyj majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu.
Brokuły

10 powodów, dla których warto jeść brokuły

Zdrowe Odżywianie

Oprócz faktu, że brokuły są pyszne i zdrowe, to istnieje wiele innych powodów, dla których warto jeść brokuły. O niektórych z nich pewnie wiesz, a inne będą dla ciebie zaskoczeniem. Zatem, jakie są zalety zdrowotne jedzenia brokułów? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu.

Jak zrobić sałatkę z brokułami?

Sałatki
Brokuły to bardzo cenne warzywa. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminę C i błonnik. Są niskokaloryczne, dlatego polecane są osobą będącym na diecie. Brokuły należy przechowywać w lodówce, aby nie utraciły swoich cennych właściwości. Nadają się do wielu potraw sałatek, pierogów, krokietów czy zapiekanek.
brokuły po azjatycku

Jak zrobić brokuły po azjatycku?

Dania wegetariańskie
Brokuły to źródło dużej ilości witamin i minerałów. I choć wiemy, że powinniśmy je włączyć do naszej diety na stałe, często brakuje nam pomysłów jak przyrządzić je w ciekawy i smaczny sposób. Brokuły po azjatycku to proste i niesamowicie smaczne danie. Możesz podawać je solo lub jako dodatek do kurczaka, krewetek czy mięsa. Sekretną częścią tego przepisu jest sos. Gdy tylko go skosztujesz, już nigdy nie zechcesz rozstać się z tym przepisem.
odchudzanie

Brokuły to najlepsze warzywo na utratę wagi

Odchudzanie
Jeśli musisz zrzucić wagę, to koniecznie dołącz do swojej diety brokuły. Warzywo to doskonale wpływa na figurę i zdrowie. Poza tym brokuły są jednym z najlepszych naturalnych sposobów na leczenie nowotworów. Sprawią, że będziesz szczupła, zdrowa i wesoła. Brokuły należą do gatunku kapusty warzywnej, do którego należą również kapusta, kalafior, jarmuż oraz żółty burak.