Tag: Kamelia japońska uprawa

kamelia japońska

Jak pielęgnować kamelię japońską?

Rośliny doniczkowe
Kamelia to bardzo atrakcyjna roślina. Jej kwiaty są koloru czerwonego, białego i różowego. Jest to wiecznie zielony krzew, na którym kwitną regularne piękne kwiaty. Rozwija się dobrze w chłodniejszym pokoju.


Podobne porady

zielony koktajl z japońską herbatą

Jak zrobić zielony koktajl z japońską herbatą?

Koktajle Owocowe
Ten oryginalny zielony koktajl powstaje z najwyższej jakości zielonej, sproszkowanej herbaty japońskiej zwanej matcha. Więcej o ten herbacie dowiesz się w kroku pierwszym. Wypróbuj ten zdrowy energetyczny koktajl. Wspaniały smak i samo zdrowie zamknięte w jednej szklance.
zdrowa dieta

4 diety, które dają szybki efekt

Odchudzanie
Przed tobą wymarzone wakacje na plaży lub ważne wydarzenie, podczas którego chcesz wyglądać pięknie, szczupło i atrakcyjnie? Nie załamuj rąk i nie trać czasu. Na szczęście istnieje kilka skutecznych diet, które pozwolą ci szybko uzyskać wymarzony efekt. Są wśród nich dieta proteinowa, alkaliczna, koktajlowa i japońska. Na czym polegają?
róże japońskie

Róża japońska - uprawa, pielęgnacja, zastosowanie

Ozdobne
Róża japońska, róża pomarszczona, róża cukrowa, róża syberyjska… Są to różne stosowane nazwy jednego gatunku: Rosa rugosa, który z pewnością jest każdemu dobrze znany. Oprócz walorów ozdobnych, róża ta ma wiele praktycznych zastosowań. Jest bardzo łatwa w uprawie i rzadko w porównaniu z innymi różami pada ofiarą chorób i szkodników, dlatego jeśli chcemy połączyć w naszym ogrodzie piękno z użytecznością to ten gatunek będzie doskonałym wyborem!
sushi na talerzu

3 mity na temat sushi

Kuchnia azjatycka
Sushi cieszy się w naszym kraju sporą popularnością. Serwuje je coraz więcej restauracji, na kulinarnej mapie Polski pojawiają się także lokale z kuchnią azjatycką, a nawet wyjątkowe sushi bary. Co ciekawe, na temat tego azjatyckiego przysmaku krąży kilka mitów. Rozprawimy się z trzema “faktami”, które powtarzane są najczęściej. Okazuje się, że nie mają one zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością, z powodzeniem możesz je włożyć między bajki.
chrzan

Niesamowite korzyści zdrowotne Wasabi

Przyprawy
Chrzan japoński, zwany inaczej wasabi czy też wasabia japońska jest to gatunek rośliny z rodziny kapustowatych, który ma oryginalny ostry smak. Roślina ta jest uprawiana głównie w Japonii, w Korei i na Tajwanie. Wielu kucharzy na całym świecie używa chrzanu wasabi do swoich potraw, ponieważ chrzan dodaje charakterystycznego ostrego smaku. Wasabi jest bogaty w minerały takie jak cynk, potas, fosfor, sód oraz magnez. Według badań, regularne spożywanie chrzanu wasabi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poniżej znajduje się kilka niesamowitych korzyści chrzanu wasabi o których na pewno nie miałeś pojęcia!
herbata matcha

7 zalet zielonej herbaty Matcha

Herbata
Matcha to specjalny rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty, która jest uprawiana i produkowana w Japonii (w większości przypadków). Liście zielonej herbaty są chronione przed słońcem w ostatnich tygodniach wzrostu, dzięki czemu zwiększa się w nich zawartość chlorofilu i zyskują piękny, zielony kolor. Liście te są następnie starannie mielone na gładki proszek przy pomocy kamieni ścierających. Proszek ten można następnie wykorzystać do zaparzenia bogatej w przeciwutleniacze zielonej herbaty z pianką lub zastosować w koktajlach lub podczas pieczenia.
latte matcha

Matcha Latte – najzdrowsza i najnowsza alternatywa dla kawy

Zdrowa Dieta
Naukowcy twierdzą, że napój ten zawiera tyle kofeiny, co pół filiżanki espresso, a który stał się absolutnym hitem na całym świecie. Napój szybko zyskał popularność szczególnie wśród osób, które starają się utrzymywać zdrowy tryb życia. Sproszkowana zielona herbata, nazywana Matcha i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „ sproszkowaną herbatę”. Herbata ta jest bogata w przeciwutleniacze i jest to ilość o wiele wyższa niż w zwykłej zielonej herbacie, którą znamy i kochamy. Podczas spożywania Matcha, w rzeczywistości pijesz liście, które są bardzo drobno zmielone. W przypadku zwykłej zielonej herbaty po zaparzeniu liście są wyrzucane.