Tag: Gotowanie szpinaku

przyrządzanie szpinaku

Jak przyrządzić szpinak?·

Podstawy gotowania
Jak mawia marynarz Popeye: jeśli chcesz być silny, jedz szpinak. Szpinak niewłaściwie przygotowany nie jest dobry, jednak doprawiony cytryną i czosnkiem smakuje jak marzenie. Gotowany szpinak polecam do naleśników, lasagni oraz innych dań wegetariańskich.


Podobne porady

Jak gotować na parze?

Jak gotować na parze?

Techniki gotowania
Gotować na parze można większość produktów żywnościowych. Ma to wiele zalet w porównaniu z innymi metodami gotowania. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy poziom składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Podczas gdy zwykłe gotowanie zmniejsza ilość witaminy C w warzywach o 70%, to gotując na parze tracimy jej zaledwie 40%. Tak więc warzywa gotowane na parze są zdrowsze oraz smaczniejsze, ponieważ wszelkie składniki zostają w warzywie, a nie przedostają się do wody. Kolejnym plusem gotowania na parze jest fakt, iż do przyrządzenia potraw nie musimy używać tłuszczu.Przeczytaj poniższą instrukcję a dowiesz się jak gotować na parze.
Szpinak ze śmietaną

Jak zrobić szpinak ze śmietaną?

Sosy i Dipy
Kremowy szpinak ze śmietaną wyśmienicie smakuje zarówno w połączeniu z makaronem, z kurczakiem jak i z chlebem. Jeśli nie znasz jeszcze tego sposobu przygotowania szpinaku to najwyższa pora!
Placki szpinakowe

Jak zrobić placki szpinakowe?

Szybkie i proste dania
Szpinak w formie placków na ciepło? A czemu nie. Jest to świetna i zdrowa alternatywa dla placków ziemniaczanych. Połącz ze sobą składniki i odpowiednio je uformuj. Gwarantuję, że nawet dzieciaki się przekonają do szpinaku, jeśli jest on odpowiednio przygotowany i podany.
Dip ze szpinaku i karczochów

Jak zrobić dip ze szpinaku i karczochów?

Sosy i Dipy
Dip ze szpinaku i karczochów jest przepyszny i możesz się nim zajadać bez wyrzutów sumienia, ponieważ jest o obniżonej zawartości tłuszczu. Świetnie smakuje z nachosami, krakersami, a nawet z tostami. Jego niewątpliwym atutem jest szybkie oraz łatwe przygotowanie. Możecie być pewni, że doskonała kompozycja składników zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienie. Poniżej znajdziecie znakomity przepis, który rozwieje wszystkie wasze wątpliwości dotyczące wykonania dipu.
szpinak

Dlaczego warto jeść szpinak?

Warzywa
W niepozornych listkach kryją się wyjątkowe właściwości zdrowotne. Dlatego szpinak znajdziemy w menu najlepszych restauracji. Pochodzi z Persji, a w Polsce zaczęto go uprawiać w XVII w. Napar z jego świeżych liści był podawany osobom słabym, aby odzyskały siły życiowe. Szpinak jest bogaty w potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo, jod i mangan. Zawiera też zestaw witamin C, E, K, B1, B2, B6 oraz karoteny, antyoksydanty i kwasy omega-3. Jest niskokaloryczny (16 kcal/100 g).
świeży szpinak

Jak wykorzystać szpinak i szczaw?

Warzywa
Marzy ci się zielony lukier do ciasta? Zamiast wody dodaj do cukru pudru sok z liści szpinaku. Nie obawiaj się! Cukier doskonale stłumi smak warzywa. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Szpinak to warzywo wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek żelazo oraz cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Kwaśne listki szczawiu pobudzają trawienie, wzmacniają apetyt, usprawniają pracę wątroby, a także hamują rozwój drobnoustrojów.
szpinak uprawa

Jak uprawiać szpinak na parapecie?

Uprawa Warzyw
Posiadanie własnego ogródka, aby uprawiać w nim warzywa jest marzeniem wielu osób. Niestety, niektórzy nie mają takich możliwości. Pozostaje pocieszyć się namiastką domowego ogródka, hodując rośliny na kuchennym parapecie. Szpinak, wydawać by się mogło, że nie nadaje się na domowe okno. A jednak, świetnie rośnie w doniczce. Jak wyhodować i pielęgnować szpinak w domowym zaciszu? Oto kilka wskazówek.