Tag: Zupa szczawiowa przepis

Zielony barszcz

Jak zrobić zielony barszcz?

Zupy

Zupa ze szczawiem i wieprzowiną, nazywana także zielonym barszczem z racji swojego koloru, to tradycyjna potrawa w Polsce, Rosji i na Ukrainie. Zakupienie szczawiu może być problematyczne, jako że jest to roślina sezonowa (dostępna tylko wiosną). W przepisie zaleca się użycie 1-2 szklanek szczawiu, ale można dodać więcej. Żeby zredukować kwaśny smak, szczaw można przed dodaniem podsmażyć, a do gotowania barszczu użyć więcej wody.

Zupa szczawiowa

Jak zrobić zupę szczawiową?

Zupy
Ze szczawiu możemy przygotować znaną chyba wszystkim zupę szczawiową. Ci, którzy jej nigdy nie jedli - obowiązkowo powinni spróbować - smakiem przypomina nieco zupę ogórkową. Najlepsza jest oczywiście zupka ze świeżego szczawiu, jednak w okresie zimowym równie smaczna będzie ta ze szczawiu konserwowego. Wybierzmy jednak ten krojony, nieprzecierany. Oto przepis na ok 5-6 porcji zupy szczawiowej:
szczaw

Jak przyrządzić szczaw?

Szybkie i proste dania
Dawniej był zmorą dziecięcego menu, teraz to składnik wykwintnych, smacznych dań. Zielony, kwaskowaty, po zamrożeniu dostępny jest przez cały rok. Sprawdza się znakomicie jako składnik farszów: do pierogów, naleśników czy krokietów. Pasuje do wytrawnej tarty, dań z makaronem oraz pizzy. Ma bardzo dużo witaminy C, beta-karotenu i na szczęście mało kalorii. Nie należy go jeść zbyt często tylko, o ile cierpimy na choroby reumatyczne lub problemy z nerkami.


Podobne porady

Szczaw

Jakie właściwości ma szczaw?

Zdrowa Dieta
Szczaw znany jest chyba każdemu. Bywa jednak niedoceniany. Zupa szczawiowa nie należy do ulubionych a sam szczaw kojarzy nam się z kwaśnym i nieprzyjemnym smakiem. Warto jednak dowiedzieć się jakie właściwości ma szczaw i czy warto go jeść.
świeży szpinak

Jak wykorzystać szpinak i szczaw?

Warzywa
Marzy ci się zielony lukier do ciasta? Zamiast wody dodaj do cukru pudru sok z liści szpinaku. Nie obawiaj się! Cukier doskonale stłumi smak warzywa. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Szpinak to warzywo wyjątkowo zdrowe, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera niezastąpione w produkcji czerwonych krwinek żelazo oraz cenny dla kobiet w ciąży kwas foliowy. Kwaśne listki szczawiu pobudzają trawienie, wzmacniają apetyt, usprawniają pracę wątroby, a także hamują rozwój drobnoustrojów.