Tag: Jak gotować bób

bób z pomidorami i anchois

Jak zrobić bób z pomidorami i anchois?

Przekąski Ciepłe
Bardzo szybkie w przygotowaniu i zaskakująco pyszne połączenie bobu z pomidorami i anchois. Ciekawy sposób na odejście od tradycyjnego sposobu jedzenia bobu i zaserwowanie go gościom czy rodzinie w takiej właśnie postaci. Gorąco polecam.

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

pizza z kalafiora

Jak zrobić pizzę z kalafiora z anchois, oliwkami i kaparami?

Pizza
Dietetyczna, o obniżonej wartości kalorycznej i niskiej zawartości węglowodanów. Bez mąki, bez glutenu, ale wciąż ze smakiem. Ciasto do tej pizzy zrobione jest z kalafiora, sera mozzarella i jajka. Składniki te łączą się zdumiewająco dobrze, sprawiając, że pizzę spokojnie można jeść nawet rękoma. Wybór dodatków jest oczywiście dowolny. W tym przypadku są to kapary, oliwki i anchois. Nieco słony, ale bardzo smaczny zestaw. Dasz mu szansę?
Spaghetti z anchois

Jak zrobić spaghetti z anchois?

Makarony
Anchois są bardzo intensywne w smaku i słone, zatem należy pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Spaghetti to jest wzbogacone o ostre papryczki chilli oraz bułkę tartą.
brzoza

Prozdrowotne właściwości brzozy

Ziołolecznictwo
Rośliny te występują przeważnie w klimacie umiarkowanym i są charakterystyczne na półkuli północnej. W Ameryce Północnej, Europie i Azji brzozy występują pod kilkoma nazwami. Najczęstsze z nich to: brzozy papierowe, żółte brzozy, brzozy brodawkowate, brzozy cukrowe, białe brzozy oraz brzozy himalajskie. Drzewa te znalazły swoje miejsce zarówno na rynkach komercyjnych, jak i atrybutów medycznych. Drewno brzozy wykorzystywane jest do produkcji mebli i papieru, natomiast kora, liście i sok roślinny do celów leczniczych.
cynamon

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Przyprawy
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.