Tag: Jak gotować bób

bób z pomidorami i anchois

Jak zrobić bób z pomidorami i anchois?

Przekąski Ciepłe
Bardzo szybkie w przygotowaniu i zaskakująco pyszne połączenie bobu z pomidorami i anchois. Ciekawy sposób na odejście od tradycyjnego sposobu jedzenia bobu i zaserwowanie go gościom czy rodzinie w takiej właśnie postaci. Gorąco polecam.

Bób i jego prozdrowotne właściwości

Odżywianie
Bób to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Od niedawna znowu jest w modzie, a to dlatego, że dietetycy przypomnieli nam o jego prozdrowotnych i odchudzających właściwościach. Znajdziemy w nim sporo dobrze przyswajalnego białka, błonnika, witamin oraz minerałów. Poza tym, bób ma niewiele kalorii! Warto na stałe włączyć go do diety, szczególnie, że zbliża się sezon uprawy warzyw strączkowych. Przyjrzyjmy się bliżej cennym właściwościom bobu.


Podobne porady

sałatka wiosenna z bobem

Jak zrobić sałatkę wiosenną z bobem na ciepło?

Sałatki
Wszyscy dobrze znamy przepisy na wiosenne sałatki. Jednak nie każdy wie, że przy małej zmianie składników, można przygotować też sałatkę ze świeżych, wiosennych warzyw również i na ciepło. Poniżej przedstawiam przepis na taką sałatkę. Jest naprawdę świetna, gorąco zachęcam.

Jak zrobić sos do pizzy z anchois?

Sosy i Dipy
Znudził ci się tradycyjny pomidorowy sos do pizzy? Jeśli tak, polecam wypróbować sos z anchois. Dzięki temu, że przy podanych proporcjach rybna nuta nie jest mocno wyczuwalna, powinien posmakować on także osobom, które do tej pory nie dały się przekonać do potraw z dodatkiem anchois. Oczywiście ich miłośnicy mogą zwiększyć ilość filecików dodanych do sosu.
cynamon

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Przyprawy
Głęboko w zakamarkach twojej kuchni lub spiżarni kryje się przyprawa, która od tysięcy lat sławiona była za swoje właściwości prozdrowotne. Zapiski o niej można znaleźć nawet w Biblii. Owym cudownym środkiem jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych jest on głównie stosowany do pieczenia i dodawania posiłkom aromatu. Jednakże najnowsze badania wskazują, że korzyści prozdrowotne, płynące ze spożywania cynamonu, są liczne, chociaż nieco kontrowersyjne.
rosół z kury

Właściwości prozdrowotne rosołu

Medyczne Badania Naukowe
Rosół to potrawa przyrządzana od wieków, zarówno w tradycyjnej kuchni, jak i przez zawodowych kucharzy. Ostatnio jednak zdobył uznanie i stał się modnym, ponownym „odkryciem”. Nasze prababki prawdopodobnie śmiałyby się z tego okrycia; już od dawna bowiem wiadomo, że rosół to niedrogie (i smaczne) źródło wielu składników odżywczych. Do jego przyrządzenia wystarczą kości, na przykład z wołowiny, kurczaka czy ryb, warzywa, zioła i przyprawy. Gotowanie rosołu może trwać od 45 minut do 48 godzin, w zależności od tradycji i kultury.

Prozdrowotne właściwości kory wierzby

Ziołolecznictwo
Właściwości lecznicze kory różnych drzew znane są już od starożytności. Grecy stosowali ją zazwyczaj jako lek na zapalenie stawów. W średniowieczu natomiast, używana była jako środek przeciwbólowy. Szczególnie cenne właściwości prozdrowotne posiada kora wierzby. Wywar przygotowany na jej bazie polecany jest w leczeniu trądziku, schorzeń reumatycznych, nieżytów jelit, a także w zwalczaniu gorączki i biegunki. Ponadto, wywar z kory wierzby działa uspokajająco i redukuje bezsenność. Poniżej przedstawiamy kilka właściwości kory wierzby, które pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie.

Soja: Właściwości prozdrowotne i kosmetyczne

Witaminy
Soja niewątpliwie zawdzięcza swoją popularność weganom i wegetarianom, ponieważ produkty sojowe zazwyczaj stanowią nieodłączny element ich diety. Jednak ta cenna roślina zainteresowanie powinna budzić nie tylko wśród wegetarian, ale u każdego z nas. Dlaczego? Powód jest bardzo prosty - soja jest po prostu bardzo zdrowa. Wzmacnia odporność naszego organizmu, a także zapobiega wielu poważnym chorobom. Poza tym, świetnie wpływa na urodę - udowodniono, że opóźnia procesy starzenia się i łagodzi zmiany po trądziku. Soja posiada wiele właściwości, o których wielu z nas zapewne do dzisiaj nie miało pojęcia. Oto one.