Tag: Kiszenie ogórków

kiszone ogórki

Jak kisić ogórki?

Przetwory
Sezon ogórkowy w pełni, a ty zastanawiasz się jaki przepis wybrać, aby ogórki były twarde i utrzymały się przez całą zimę? Jest wiele sposobów na ich kiszenie, ja proponuję ten według mnie najłatwiejszy i najszybszy. Poniżej znajdziesz instrukcję.
kiszone ogórki

Jak zrobić kiszone ogórki?

Przetwory
Kiszone ogórki to przysmak, którego tradycja sięga 1000 lat. Ogórek kiszony jest o wiele zdrowszy niż ten marynowany w zalewie octowej. Ponadto jest to produkt wielofunkcyjny, doskonale smakuje sam, jako chrupiąca przekąska, nadaje się do sałatek i możesz z niego zrobić pyszna zupę ogórkową. Sok, który pozostaje w słoiku po ogórkach jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Możesz go wykorzystać do wzmocnienia smaku zupy, lub jako komponent sosów do mięsa. Jednak największymi zaletami ogórków kiszonych jest to, że są one bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić ogórki kiszone.
ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne?

Przetwory
Ogórki małosolne to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy szybko chcą się cieszyć smakiem kwaszonych ogórków. Ze względu na krótki czas kiszenia, ogórki te z zewnątrz wyglądają jak ogórki kiszone, jednak ich środek jest jeszcze prawie surowy. Jeśli nie zjesz wszystkich ogórków małosolnych, odstaw je. Po pewnym czasie zamienią się w równie pyszne ogórki kiszone.
konserwowanie żywności

6 sposobów konserwowania żywności

Przetwory
Wszyscy wiemy jak trudno jest utrzymać świeżość żywności przez dłuższy czas. Szczególnie latem, żywność ma tendencję do psucia się ze względu na wysokie temperatury. Dlatego przed sezonem zapoznaj się z różnymi sposobami konserwowania żywności. Oto 6 sposobów, które pomogą ci zachować owoce i warzywa na dłużej.