Tag: Kalafior

warzywa

Jakie są najzdrowsze warzywa?

Odżywianie
Warzywa to naturalne bogactwo witamin i minerałów. Ich spożywanie może przynieść same korzyści. Nie bez powodu tak często słyszymy zalecenia dietetyków mówiące o tym, żeby zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Mimo tego, że ich zbawienne działanie zostało udowodnione wciąż mało kto przestrzega tego typu zalecenia. Wiąże się to z nawykami żywieniowymi, do których zostaliśmy przyzwyczajeni bądź sami je stworzyliśmy. Często bowiem zapominamy o dziennym zapotrzebowaniu na warzywa i owoce. Coraz bardziej kierujemy się w stronę szybkich i prostych dań, których wartość odżywcza staje pod dużym znakiem zapytania. Chcąc zachować dobry stan zdrowia należy jeść jak najwięcej warzyw i owoców. W tym artykule dowiesz się jakie warzywa są najzdrowsze i mają najwięcej substancji odżywczych.
puree z kalafiora

Jak zrobić puree z kalafiora?

Pasty
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i dobrego? Zapoznaj się więc z przepisem na pyszne, kremowe puree z kalafiora i selera. Takie puree może stanowić świetny dodatek do ryby czy mięsa. Zamiast tradycyjnych ziemniaków na obiad, czy ryżu.
Kalafior

Jak zrobić pieczonego kalafiora z czosnkiem i papryką?

Przekąski Ciepłe
Gorący, chrupiący i kruchy kalafior posypany czosnkiem i papryką jest idealnym dodatkiem do różnych dań. Podawaj go od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Kalafior ten jest najlepszy na gorąco.
kalafior

Jakie właściwości ma kalafior?

Medycyna Naturalna
Kalafior, członek rodziny roślin krzyżowych, często stoi w cieniu innego swojego kuzyna – brokuła. A szkoda, zawiera bowiem nie mniej, niż on składników odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy i substancji fitochemicznych. Nie pozostają one bez znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poniżej znajdziesz 8 najważniejszych właściwości kalafiora, które jednoznacznie przekonają cię, że to warzywo powinno stać się stałym elementem twojej diety.

15 wartościowych i niskokalorycznych produktów

Diety
Wydaje się, że dowiadujemy się o zdrowotnych właściwościach różnych składników odżywczych prawie każdego dnia. Potrzebujemy więcej antyoksydantów, żelaza, magnezu, jednak nie jesteśmy w stanie zjadać więcej niż do tej pory. Mimo że liczenie kalorii po to, aby schudnąć stało się przestarzałym sposobem, to dalej mamy świadomość, że zjedzenie zbyt dużej ich ilości też nie wchodzi w grę. Tak więc ważną rzeczą stało się, dostarczenie sobie jak największej ilości składników odżywczych, nie zwiększając jednocześnie zjadanych kalorii. Innymi słowy musimy jeść produkty z jak największą ilością witamin i prawie zerową zawartością kalorii.
kalafior

10 zastosowań kalafiora

Szybkie i proste dania
Kalafior jest warzywem które nadaje się jako dodatek niemal do każdego dania. Ponadto jest bogaty w substancje odżywcze i przeciwutleniacze, a te z kolei są pomocne w zapobieganiu powstawania raka. Liczne włókna i duża zawartość błonnika pomagają stracić na wadze i utrzymać układ pokarmowy w zdrowej kondycji. Kalafior nie musi być nudnym, białym warzywem ugotowanym na parze. Przedstawiamy listę 10 sposobów na wykorzystanie kalafiora.
kalafior

6 właściwości zdrowotnych kalafiora

Warzywa
Kalafior jest nie tylko smacznym warzywem krzyżowym, ale zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli nie ma go w twojej diecie, po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie. Poniżej znajdziesz kilka niesamowitych właściwości kalafiora.

Różowy kalafior: Pomaga schudnąć, idealnie pasuje do mięs

Diety
Pochodzący z Cypru i sprowadzony do Polski przez królową Bonę różowy kalafior wyróżnia bardzo wyrazisty, pikantny smak, który perfekcyjnie urozmaica potrawy. Różowy kalafior to idealny dodatek do dań mięsnych oraz zup z jarzyn. Doskonale komponuje się także z sałatkami i zapiekankami. Jak go jeszcze wykorzystać w kuchni? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziecie poniżej.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Warzywa
Najczęściej podawany jest jako dodatek do głównego dania, oblany odrobiną masła i serwowany z bułką tartą. Oczywiście można z niego przygotować wiele dań, które zachwycą podniebienia domowników: purée, smaczną zupę lub zapiekankę. Jedno jest pewne: kalafior to warzywo, z którego nie powinno się całkowicie rezygnować. Choć jego smak nie wszystkim odpowiada, warto się do niego przekonać. Aby wykorzystać to, co w kalafiorze najcenniejsze, warto znać garść informacji na jego temat. Dlaczego warto go jeść, a komu może w nadmiarze zaszkodzić? Z czym go najlepiej serwować?