Tag: Celiakia

celiakia

Jak łagodzić objawy celiakii ?

Choroby Układu Pokarmowego
Celiakia to coraz częściej spotykana choroba. Wiąże się ona z zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania pokarmu z jelit. Głównie tyczy się to problemów z wchłanianiem produktów, które zawierają gluten. Warto znać objawy tej choroby, aby ją wcześnie wykryć. Leczenie tej choroby skupia się głównie na stosowaniu odpowiedniej diety tzw. diety bezglutenowej. Coraz częściej na rynku można znaleźć produkty, które nie zawierają glutenu. Są również różnego rodzaju sklepy z ekologiczną żywnością, w których znajdziemy szeroki asortyment tego typu produktów. Dlatego też warto dbać o to, żeby w naszym codziennym menu ograniczyć produkty z glutenem. W tym artykule znajdziesz informacje o celiakii oraz o diecie, która powinna być stosowana przy tym schorzeniu.

Czym zastąpić tradycyjną mąkę?

Zdrowa Dieta
Dla wielbicieli ciast, ciasteczek, pizzy, pasty itp. smakołyków, życie bez tradycyjnej mąki wydaje się gehenną, a konieczność przejścia na dietę bezglutenową – surowym i niezasłużonym wyrokiem. Jeśli alternatywą mają być gotowe bezglutenowe mieszanki, gumowate chleby i wyjałowione ze smaku słodycze – takie samopoczucie jest całkowicie uzasadnione. Jednak dieta bez glutenu i tradycyjnych mąk może być dla naszych kubków smakowych zaskakująco miłym wyzwaniem. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie takich zamienników szukać i szerokim łukiem omijać sklepowe produkty typu gluten free – pełne sztucznych dodatków i pozbawione wartości odżywczych w nie mniejszym stopniu, niż tradycyjne mączne specjały. Czym więc zastąpić mąkę, by gotować smacznie, a przy tym zdrowo?
chleb bezglutenowy

Jak upiec chleb bezglutenowy?

Alergie
Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu (chorobę zwaną fachowo celiakią), zapewne szukasz prostych przepisów, które pomogą ci wyeliminować z diety mąkę pszenną. Jednym z najważniejszych produktów w diecie bezglutenowca jest specjalnie przygotowany chleb. Przepis na niego znajdziesz poniżej.

Jak zrobić bezglutenowe racuchy bananowe bez cukru?

Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowe to prawdziwe utrapienie. Ciężko jest zrezygnować z mąki, makaronów, chleba, klusek, większości tego, na czym przeciętna dieta się opiera. Kiedy dochodzi do tego zrezygnowanie z cukru, wydaje się, że już w ogóle ciężko jest znaleźć cokolwiek, co można zjeść i co będzie smaczne. Wbrew pozorom jest jednak kilka drobiazgów, na które można się skusić i nie mieć później wyrzutów sumienia. Jednym z nich są te słodkie, bananowe racuszki, które są naprawdę proste i pyszne.
dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa - co jeść, czego unikać?

Odżywianie
W diecie bezglutenowej zakazane są produkty zawierające ziarno pszenicy, żyta i jęczmienia, a nawet owsa, który jest często zanieczyszczony domieszką tych zbóż. Wystrzegaj się też zbożowej kawy, owocowych przetworów oraz przypraw zawierających gluten, a ponadto piwa, lodów, keczupów i gotowych majonezów.
bułeczki

Nadwrażliwość na gluten - objawy, dieta

Odżywianie
Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, że wiele dolegliwości spowodowanych jest jedzeniem produktów zawierających gluten (białko roślinne zawarte w zbożach). Szczególnie, jeśli nie mamy stwierdzonej celiakii ani alergii na ten składnik. Jednak coraz częściej wykrywana jest przez lekarzy nadwrażliwość na gluten (schorzenie to nie ma związku z celiakią). Podrażnia on jelita i może prowadzić do stanu zapalnego. Zmniejsza się wówczas także zdolność wchłaniania przez organizm ważnych dla nas substancji odżywczych. Jak objawia się nadwrażliwość na gluten? Jakich zmian dokonać w diecie, by wyeliminować jego niekorzystne działanie?
bezglutenowe

O czym pamiętać przechodząc na dietę bezglutenową?

Inne Diety
Obecnie więcej ludzi niż kiedykolwiek wcześniej kupuje, gotuje oraz je żywność bezglutenową. Pomimo braku naukowych dowodów wygląda na to, że jedzenie bezglutenowe zagościło u nas na dobre, niezależnie czy jest tylko kwestią mody czy konieczności podyktowanej stanem zdrowia. Częściowo możemy się postarać rozjaśnić pewne kwestie. Oto kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć zanim zdecydujesz się przejść na dietę bezglutenową.
celakia

Jakie są przyczyny zachorowań na celiakię?

Zdrowa Dieta
W toku prowadzonych badań okazało się, że jedynie niewielka liczba osób z predyspozycjami genetycznymi do celiakii choruje na tę chorobę. Naukowcy wciąż nie potrafią podać dokładnej przyczyny celiakii, jednak najnowsze wyniki badań podają, że związana jest ona z reakcją pewnych bakterii jelitowych na gluten.
chleb bezglutenowy

Jak zrobić domowy chleb bezglutenowy?

Przepisy bezglutenowe
Dieta bezglutenowa stała się modna i od jakiegoś czasu zyskuje nowych fanów. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że nie wszyscy powinni rezygnować z glutenu. Osoby które cierpią na celiakię powinny jednak bezwzględnie go unikać. Nie jest to jednak proste, ponieważ gluten znajduje się w wielu produktach spożywczych,których używamy na co dzień. Gluten znajduje się na przykład w produktach takich jak makaron, ciasta czy chleb. Jak go unikać? Kupować produkty oznaczone jako niezawierające glutenu, albo przygotowywać je w domu.
dieta bez glutenu

Jak radzić sobie z celiakią?

Choroby Układu Pokarmowego
Celiakia jest chorobą przewodu pokarmowego, w której system immunologiczny reaguje na gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Z biegiem czasu, uszkodzeniu ulega wyściółka jelita cienkiego co uniemożliwia wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Klasyczne objawy choroby obejmują wzdęcia, utratę wagi ciała, utratę apetytu i przewlekłą biegunkę. Oprócz problemów trawiennych, niektórzy ludzie wykazują również inne objawy, w tym niedokrwistość, utratę masy kostnej, swędzącą lub pęcherzykowatą wysypkę, bóle głowy, zmęczenie, bóle stawów, refluks, nieregularne miesiączki, przebarwienia zębów. Oto najlepsze wskazówki jak radzić sobie z celiakią.