Tag: Celiakia objawy

celiakia

Jak łagodzić objawy celiakii ?

Choroby Układu Pokarmowego
Celiakia to coraz częściej spotykana choroba. Wiąże się ona z zaburzeniami trawienia oraz wchłaniania pokarmu z jelit. Głównie tyczy się to problemów z wchłanianiem produktów, które zawierają gluten. Warto znać objawy tej choroby, aby ją wcześnie wykryć. Leczenie tej choroby skupia się głównie na stosowaniu odpowiedniej diety tzw. diety bezglutenowej. Coraz częściej na rynku można znaleźć produkty, które nie zawierają glutenu. Są również różnego rodzaju sklepy z ekologiczną żywnością, w których znajdziemy szeroki asortyment tego typu produktów. Dlatego też warto dbać o to, żeby w naszym codziennym menu ograniczyć produkty z glutenem. W tym artykule znajdziesz informacje o celiakii oraz o diecie, która powinna być stosowana przy tym schorzeniu.
Nietolerancja glutenu

Jak się objawia celiakia?

Inne Choroby
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, to choroba, o której mówi się coraz częściej. Po raz pierwszy celiakia została rozpoznana i nazwana pod koniec XIX wieku, jednak dopiero ostatnia dekada przyniosła większą świadomość tego schorzenia, które nie jest tylko, jak wcześniej uważano, alergią pokarmową. Czym więc jest celiakia? To choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się niezdolnością jelita cienkiego do prawidłowego rozpoznania i metabolizmu glutenu. Za jej rozwój odpowiadają predyspozycje genetyczne. A czym jest gluten? To białko roślinne, które występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Kiedy jelita nie są w stanie strawić glutenu, układ odpornościowy stara się go wyeliminować z organizmu. Powoduje to reakcję zapalną jelita cienkiego, co objawia się silnym bólem, zaburzeniem trawienia, nudnościami oraz biegunką. Na skutek działania glutenu dochodzi też do uszkodzenia błony jelita cienkiego i kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych. Zaburzenie wchłaniania prowadzi początkowo do osłabienia organizmu, problemów trawiennych, a w końcu do niedożywienia. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że układ odpornościowy, by się bronić, wytwarza przeciwciała skierowane przeciw własnym tkankom, co powoduje chroniczne zapalenie i trwałe uszkodzenia. Dlatego tak ważna jest samokontrola i świadome wybieranie produktów, by ograniczyć ryzyko występowania bolesnych objawów nietolerancji na gluten.
celakia

Jakie są przyczyny zachorowań na celiakię?

Zdrowa Dieta
W toku prowadzonych badań okazało się, że jedynie niewielka liczba osób z predyspozycjami genetycznymi do celiakii choruje na tę chorobę. Naukowcy wciąż nie potrafią podać dokładnej przyczyny celiakii, jednak najnowsze wyniki badań podają, że związana jest ona z reakcją pewnych bakterii jelitowych na gluten.
dieta bez glutenu

Jak radzić sobie z celiakią?

Choroby Układu Pokarmowego
Celiakia jest chorobą przewodu pokarmowego, w której system immunologiczny reaguje na gluten, białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Z biegiem czasu, uszkodzeniu ulega wyściółka jelita cienkiego co uniemożliwia wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Klasyczne objawy choroby obejmują wzdęcia, utratę wagi ciała, utratę apetytu i przewlekłą biegunkę. Oprócz problemów trawiennych, niektórzy ludzie wykazują również inne objawy, w tym niedokrwistość, utratę masy kostnej, swędzącą lub pęcherzykowatą wysypkę, bóle głowy, zmęczenie, bóle stawów, refluks, nieregularne miesiączki, przebarwienia zębów. Oto najlepsze wskazówki jak radzić sobie z celiakią.

Celiakia – typowe objawy

Inne Choroby
Okazuje się, że tylko niewielka liczba osób, które mają predyspozycje genetyczne do celiakii, tak naprawdę na nią zapada. Nauka w dalszym ciągu nie zna przyczyny takiej sytuacji. Jednak najnowsze badania pokazują, że wszystko zależy od reakcji flory bakteryjnej na gluten.

Nietolerancja glutenu
Celiakia to choroba immunologiczna objawiająca się nietolerancją glutenu. Jest on jednym z rodzajów białka, które znajduje się w zbożu, takim jak jęczmień, pszenica czy żyto. Niektóre statystyki wskazują, że 1 procent Amerykanów cierpi na celiakię.


Typowe objawy
Jeśli ktoś choruję na celiakię i spożyje gluten, to jego system odpornościowy będzie się bronił powodując uszkodzenia w jelicie cienkim. Skutkiem tego są biegunka, ból podbrzusza, zmęczenie, wzdęcia oraz inne podobne objawy. Do tej choroby mogą prowadzić także niektóre mutacje genetyczne, jednak mniej niż 3 procent osób z takimi mutacjami na nią zapada.