Tag: Winogrona właściwości

winogrona

Jakie właściwości mają winogrona?

Czerwone wino
Jak dużo winogron znajduje się w Twojej dicie w ciągu tygodnia? Jeśli niewiele, to trzeba to zmienić. Winogrona są świetnym składnikiem zdrowej diety. Już Hipokrates doceniał właściwości winogron porównując je do właściwości miodu. I miał rację. Winogrona są naładowane wartościowymi składnikami i niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chcesz wiedzieć więcej? Poniższy artykuł wszystko wyjaśnia.
winogrona

Właściwości zdrowotne winogron

Owoce
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy. Właściwości winogron:

Pestki z winogron i ich cudowne właściwości

Owoce

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak drogocenne działanie mają pestki z winogron. Okazuje się, że są one bogate w substancje, które są w stanie niszczyć komórki nowotworowe w organizmie. Tak wysokiej dawki silnych związków antyrakowych nie ma żaden inny owoc na świecie. Wiele badań przeprowadzonych przez naukowców, potwierdza, że ekstrakt z nasion winogron jest o wiele bardziej skuteczny niż standardowe leczenie, oparte głównie na chemioterapii, która ma za zadanie zabijać komórki nowotworowe.

 

 

Dlaczego warto jeść winogrona? Które są najzdrowsze?

Odżywianie
O tym, że warto jeść winogrona, nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. Od wieków wiadomo, że włączając je do diety, czerpiemy same korzyści. Przede wszystkim dostarczamy do organizmu niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, w tym także kluczowy dla zdrowia tarczycy jod, oraz zabezpieczamy się przed wieloma chorobami, również tymi cywilizacyjnymi, z zawałem serca i miażdżycą na czele. Naukowcy przekonują ponadto, że aromatyczne winogrona posiadają właściwości antynowotworowe. Najbardziej wartościowe są, oczywiście, ciemnofioletowe, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką. Co jeszcze warto wiedzieć o odżywczych winogronach i do czego można je wykorzystać? Sprawdźmy.