Tag: Winogrona właściwości

winogrona

Jakie właściwości mają winogrona?

Czerwone wino
Jak dużo winogron znajduje się w Twojej dicie w ciągu tygodnia? Jeśli niewiele, to trzeba to zmienić. Winogrona są świetnym składnikiem zdrowej diety. Już Hipokrates doceniał właściwości winogron porównując je do właściwości miodu. I miał rację. Winogrona są naładowane wartościowymi składnikami i niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chcesz wiedzieć więcej? Poniższy artykuł wszystko wyjaśnia.
winogrona

Właściwości zdrowotne winogron

Owoce
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy. Właściwości winogron:

Pestki z winogron i ich cudowne właściwości

Owoce
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak drogocenne działanie mają pestki z winogron. Okazuje się, że są one bogate w substancje, które są w stanie niszczyć komórki nowotworowe w organizmie. Tak wysokiej dawki silnych związków antyrakowych nie ma żaden inny owoc na świecie. Wiele badań przeprowadzonych przez naukowców, potwierdza, że ekstrakt z nasion winogron jest o wiele bardziej skuteczny niż standardowe leczenie, oparte głównie na chemioterapii, która ma za zadanie zabijać komórki nowotworowe.



Podobne porady

Jak zrobić winogrona z alkoholem?

Drinki Alkoholowe
Zamiast drinków owoce z alkoholem? Czemu nie! Moja dzisiejsza propozycja to białe winogrona nasączone białym winem i obtoczone w cukrze. Te nietypowe przekąsko-drinki na pewno przypadną do gustu twoim znajomym. Możesz zrobić je w dwóch wersjach, serwując również czerwone winogrona nasączone czerwonym winem.
Właściwości pestek awokado

Jak i dlaczego jeść pestki awokado?

Owoce
Wszyscy znamy niesamowite właściwości oraz znakomity smak awokado, ale co jeśli wyrzucamy najlepszą część tego owocu? Pestki awokado zawierają mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia. Mają więcej przeciwutleniaczy niż większość warzyw i owoców – tak naprawdę 70% wszystkich przeciwutleniaczy, jakie możemy znaleźć w awokado jest w jego pestce. Zawiera ona również tyle polifenoli, co zielona herbata, a także dużą ilość dobrze rozpuszczalnego błonnika.
pestka awokado

Dlaczego nie należy wyrzucać pestki z awokado?

Owoce
Okazuje się, że pestka awokado to niezwykłe źródło witamin i składników mineralnych. Następnym razem obierając awokado zastanów się i tak szybko nie wyrzucaj pestki. Pestka zawiera potas, fosfor, przeciwutleniacze i rozpuszczalny błonnik. Substancje te mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić pracę serca, wzmocnić naczynia krwionośne i układ nerwowy. Przeczytaj nasz artykuł, by dowiedzieć się, jak sporządzić proszek z pestki awokado.
pestki z dyni

Dlaczego warto jeść pestki z dyni?

Zdrowa Dieta
Nasiona mogą być fantastycznym źródłem składników odżywczych, a pestki dyni są tego idealnym przykładem! Dynia pochodzi z krajów Ameryki Północnej i Ameryki Środkowej, a jej nasiona były wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców Ameryki od drugiej połowy XVI wieku, aby wspierać układ moczowy oraz przewód pokarmowy. Pestki dyni zapewniają wiele niezbędnych składników mineralnych takich jak magnez, cynk, potas i żelazo. Co jeszcze możemy zawdzięczać pestkom dyni?

Niesamowite właściwości pestki awokado

Suplementy Żywieniowe
Dobroczynne właściwości awokado są dzisiaj powszechnie znane. Wiemy, że ten wyjątkowy owoc wzmacnia nasze zdrowie, a także pozytywnie wpływa na urodę. To za sprawą wielu cennych wartości odżywczych, które znajdziemy w awokado. Okazuje się jednak, że ich największe ilości zawiera nie sam owoc, ale jego pestka! Tłumaczymy, jak wpływa na nasze zdrowie oraz jak ją jeść.