Tag: Winogrona zdrowie

winogrona

Jakie właściwości mają winogrona?

Czerwone wino
Jak dużo winogron znajduje się w Twojej dicie w ciągu tygodnia? Jeśli niewiele, to trzeba to zmienić. Winogrona są świetnym składnikiem zdrowej diety. Już Hipokrates doceniał właściwości winogron porównując je do właściwości miodu. I miał rację. Winogrona są naładowane wartościowymi składnikami i niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Chcesz wiedzieć więcej? Poniższy artykuł wszystko wyjaśnia.
winogrona

Właściwości zdrowotne winogron

Owoce
Winogrona są jednym z najbardziej znanych i smakowitych darów natury. Oprócz unikalnego smaku, winogrona są także bogate w wiele potrzebnych minerałów i substancji odżywczych. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać np. na soki czy dżemy. Właściwości winogron:

Pestki z winogron i ich cudowne właściwości

Owoce

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak drogocenne działanie mają pestki z winogron. Okazuje się, że są one bogate w substancje, które są w stanie niszczyć komórki nowotworowe w organizmie. Tak wysokiej dawki silnych związków antyrakowych nie ma żaden inny owoc na świecie. Wiele badań przeprowadzonych przez naukowców, potwierdza, że ekstrakt z nasion winogron jest o wiele bardziej skuteczny niż standardowe leczenie, oparte głównie na chemioterapii, która ma za zadanie zabijać komórki nowotworowe.

 

 

Dlaczego warto jeść winogrona? Które są najzdrowsze?

Odżywianie
O tym, że warto jeść winogrona, nikogo nadmiernie przekonywać nie trzeba. Od wieków wiadomo, że włączając je do diety, czerpiemy same korzyści. Przede wszystkim dostarczamy do organizmu niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania witaminy i składniki mineralne, w tym także kluczowy dla zdrowia tarczycy jod, oraz zabezpieczamy się przed wieloma chorobami, również tymi cywilizacyjnymi, z zawałem serca i miażdżycą na czele. Naukowcy przekonują ponadto, że aromatyczne winogrona posiadają właściwości antynowotworowe. Najbardziej wartościowe są, oczywiście, ciemnofioletowe, gdyż zawierają najwięcej flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je z pestkami i skórką. Co jeszcze warto wiedzieć o odżywczych winogronach i do czego można je wykorzystać? Sprawdźmy.


Podobne porady

maseczka z winogron

3 maseczki z winogron przeciw starzeniu się skóry

Maseczki Domowe
Winogrona, zwłaszcza ich czerwona odmiana przynosi wiele korzyści kosmetycznych jak i zdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze takie jak flawanoidy, taniny i resveratrol. Skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, pomagając utrzymać młodzieńczą skórę. Winogrona zawierają tez aminokwasy, które odnawiają skórę. Poprawiają jej elastyczność, zapobiegają również zmarszczkom. Przy tak wielu korzyściach, zdecydowanie powinnaś wypróbować te maseczki już dziś!
maseczka z winogron

Energetyzująca maseczka do twarzy z czerwonych winogron

Maseczki Domowe
Czerwone winogrona zawierają przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, taniny i resweratrol. Przeciwutleniacze są idealne dla skóry i mają działanie wybielające. W winogronach znajdują się duże ilości aminokwasów, które są niezbędnie w procesie odbudowy komórek skóry. Owoce te zawierają również duże ilości witamin z grupy B, potas oraz żelazo. Z pomocą tej maseczki odmłodzisz skórę twarzy. Możesz ja stosować przed wielkimi wyjściami lub raz na tydzień, aby twoja skóra wyglądała świeżo i zdrowo.

Powody, dla których warto jeść ciemne winogrona

Witaminy
Prozdrowotne właściwości ciemnych winogron doceniał sam Hipokrates. Traktował je na równi z leczniczym działaniem miodu. W starożytnej medycynie winogrona wykorzystywano do leczenia zaparć, chorób układu pokarmowego oraz w celu odkażania skaleczeń i ran. Winogrona swoje lecznicze działanie zawdzięczają przede wszystkim dużej ilości składników odżywczych, które w nich występują. Lekarze zalecają je spożywać jako suplementy diety, a nawet jako naturalne preparaty wspomagające leczenie poważnych schorzeń. Poniżej tłumaczymy, dlaczego warto uwzględnić winogrona w codziennej diecie.

Domowy sok z winogron - przepis i właściwości

Odżywianie
Dojrzałe i pyszne winogrono możemy zrywać i jeść już w sierpniu. Pod koniec wakacji znajdziemy jego piękne okazy na wielu podwórkach i w sadach. W jaki sposób praktycznie wykorzystać te zdrowe owoce? Możemy przyrządzić z nich wino lub pyszne przetwory. My polecamy zaprawić soki z winogron. Świetnie sprawdzą się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Oto powody, dla których warto je zaprawić i pić regularnie.