Tag: Miód i cynamon

miód i cynamon

Właściwości lecznicze cynamonu i miodu.

Zdrowe Odżywianie
Miód i jego cudowne właściwości są znane od wieków. Po co sięgać po tabletki, skoro można najpierw spróbować pomóc sobie naturalnymi metodami. Miód w połączeniu z cynamonem daje nie tylko świetne walory smakowe, ale przede wszystkim zbawiennie działa na nasz organizm i wpływa na nasze zdrowie. Przeczytaj, na co może Ci pomóc cynamon i miód, jakie choroby zwalczy, jakie bóle uśmierzy.
miód i cynamon

5 przepisów na cudowne leki z cynamonem i miodem

Choroby Reumatyczne
Miód i cynamon są jednymi z najpopularniejszych składników każdej kuchni na świecie, nie tylko ze względu na ich świetny smak, ale też ze względu na liczne właściwości. Miód od tysięcy lat jest używany, by leczyć objawy przeziębienia, a ponadto nadaje potrawom smak. W połączeniu z cynamonem ma jednak znacznie więcej leczniczych właściwości. Oto 5 niesamowitych domowych leków na bazie miodu i cynamonu.


Podobne porady

szczęśliwe, długie życie

Jak przedłużyć sobie życie?

Rozwój Osobisty
Z pewnością każdy z nas zastanawiał się kiedyś - jak wydłużyć sobie życie nawet o kilka lat? Otóż wystarczy tylko trochę zmienić swoje przyzwyczajenia i zwolnić tempo życia. Nie musisz stosować specjalnych diet czy też ćwiczeń. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak w prosty sposób i bez wysiłku przedłużyć swoje życie.
Aronia właściwości

Cudowne właściwości aronii

Owoce
Aronia jest rośliną pochodzącą ze wschodnich wybrzeży kontynentu północnoamerykańskiego gdzie występuje w stanie dzikim. W Polsce uprawiana jest na plantacjach, czasami spotykana jest w lasach, a pojedyncze krzewy pojawiają się także w przydomowych ogródkach. Chociaż nie każdy lubi cierpki smak tych granatowej barwy jagód, to warto się do nich przekonać i sięgać po nie jak najczęściej, ponieważ należą do jednych z najzdrowszych owoców świata.
awokado właściwości

Cudowne właściwości awokado

Owoce
Istnieje wiele korzyści z jedzenia awokado i picia tłoczonego z niego oleju. W ostatnich latach zyskują one coraz większą popularność... a to z bardzo prostego powodu! Awokado jest owocem bardzo zasobnym w składniki odżywcze, który sprawdza się w wielu przepisach kulinarnych, a jego przepyszny, kremowy miąższ naprawdę zaspokaja głód i dodaje energii, bez względu, czy jemy je w sałatce, czy w postaci pasty. Dowiedz się jakie bogactwa kryje w sobie awokado.
olej czosnkowy

Olej czosnkowy – cudowne naturalne lekarstwo

Medycyna Naturalna
Siedzący i mało aktywny tryb życia sprawia, że często odczuwamy bóle stawów i pleców. Nie warto wówczas sięgać po leki przeciwbólowe, ponieważ istnieje na to naturalne lekarstwo, które stosowane jest od wieków w tradycyjnej chińskiej medycynie. Olej z czosnku nie tylko łagodzi ból, ale także pozwala na zachowanie zdrowych stawów.

Pestki z winogron i ich cudowne właściwości

Owoce
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jak drogocenne działanie mają pestki z winogron. Okazuje się, że są one bogate w substancje, które są w stanie niszczyć komórki nowotworowe w organizmie. Tak wysokiej dawki silnych związków antyrakowych nie ma żaden inny owoc na świecie. Wiele badań przeprowadzonych przez naukowców, potwierdza, że ekstrakt z nasion winogron jest o wiele bardziej skuteczny niż standardowe leczenie, oparte głównie na chemioterapii, która ma za zadanie zabijać komórki nowotworowe.

Cudowne właściwości olibanum

Medycyna Niekonwencjonalna
Każdy, kto kiedykolwiek interesował się właściwościami olejków eterycznych wie, że olejek z lawendy przynosi relaks, cytrynowy orzeźwia, a z drzewa herbacianego dezynfekuje. Ale być może nie słyszałeś jeszcze o olibanum, czyli oleju pozyskiwanym z drzewa kadzidłowego?

Czym jest olibanum?


Ta bardzo aromatyczna substancja pochodzi z żywicy drzewa boswellia (kadzidłowca) rosnącego w naturze na południu Półwyspu Arabskiego (szczególnie w Omanie i Jemenie), w północno - wschodniej Afryce, południowo - wschodniej Afryce oraz w niektórych częściach Indii. Od dawna znana ze swojego ostrego, ziołowego zapachu, który wydziela podczas palenia.
Drzewka kadzidłowca są małe, krzaczaste i rosną na suchej, skalistej glebie. Aby pozyskać żywicę, hodowcy dokonują wąskich, poziomych nacięć na korze drzewka. Mleczny sok ścieka z wyżłobień w formie kropelek. Zbieranie żywicy odbywa się tylko dwa do trzech razy w roku, aby nie uszkodzić drzewa. Po kilku latach użytkowania, należy zrobić przerwę, aby drzewko mogło się zregenerować. Kiedy krople żywicy zasychają na drzewie, zdrapuje się je i pozostawia aż do zupełnego wysuszenia. Tak zasuszona żywica wygląda jak nieregularne, błyszczące i lekko przeźroczyste kamyki. Im większe i lżejsze są bryłki żywicy, tym lepsza jest ich jakość. Najczystsza (i najdroższa) żywica kadzidłowa jest niemal zupełnie biała i pochodzi z drugiego nacinania drzewa - a i to tylko, jeśli występują właściwe warunki pogodowe. W krajach zachodnich zazwyczaj mamy dostęp do żywicy gorszej jakości, w kolorze złota lub bursztynu