Tag: Bulion

Bulion wołowy z warzywami

Jak zrobić bulion wołowy z warzywami?

Zupy
Bulion wołowy z warzywami jest najprostszą zupą jaką można zrobić a poza tym jest bardzo zdrowy. Dlaczego zatem nie ugotować własnego bulionu zamiast robić robić go z kostki bulionowej? To czego potrzebujesz jest wołowina z kością i jarzyny (marchewka, seler, pietruszka), cebula i świeże zioła. Bulion możesz zjeść z mięsem oraz z jarzynami jak również z makaronem lub z ziemniakami.

Jak zrobić bulion warzywny?

Zupy
Zrobienie bulionu warzywnego nie jest takie trudne a bulion ten jest znacznie zdrowszy niż bulion z kostki, gdyż nie zawiera żadnych wzmacniaczy smaku, konserwantów ani innych dodatków. Bulion można pić sam lub wykorzystać go jako bazę pod inne zupy.

Jak zrobić bulion drobiowy?

Zupy
Bulion drobiowy jest bardzo prosty do zrobienia jednak wymaga sporo czasu gotowania. Po prostu wszystkie składniki wrzuca się do garnka, zalewa wodą i gotuje, gotuje i nadal gotuje. W przygotowaniu bulionu możesz eksperymentować z różnymi ziołami i przyprawami. Bulion drobiowy jest doskonałą bazą dla wszystkich zup oraz sosów. Można nim doprawić również makaron i ryż.

Kostki rosołowe: Co zawierają i czy warto je dodawać do potraw?

Podstawy gotowania
Kostki rosołowe są niezwykle praktyczne i wygodne w użyciu. Na ich bazie możemy szybko i łatwo "wyczarować" ulubioną zupę czy sos i choćby dlatego dla wielu z nas stanowią niezbędny dodatek do przyrządzanych potraw. Zasadnicze pytanie jednak brzmi, czy ich regularne wykorzystywanie w kuchni ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Eksperci do spraw żywienia twierdzą, że nie i zwracają uwagę na ich co najmniej kontrowersyjny skład. W popularnych kostkach rosołowych znajdziemy, co prawda tak ważne w naszym jadłospisie warzywa, ale tylko w ilościach śladowych i wyłącznie w postaci suszu. Podstawę stanowi za to - w ilości znaczącej, bo sięgającej aż 50 procent zawartości - kuchenna sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach - w tym między innymi szkodliwy glutaminian sodu oraz inozynian - substancje smakowe, roślinne i zwierzęce tłuszcze, barwniki i kwas cytrynowy. Jak pewnie nietrudno się domyślić, niemal wszystkie wymienione - poza solą - pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych. Zanim zatem znów sięgniemy po popularne kostki rosołowe, rozważmy, czy bardziej opłacalne dla naszej kondycji nie okazałoby się jednak dodanie do gotowanej przez nas zupy świeżych warzyw i przypraw.