Tag: Turecki kebab

kebab

Jak zrobić kebab?

Kanapki
Kebab jest tureckim daniem, które w Polsce staje się coraz bardziej popularne. Wiele restauracji wprowadza kebab do swojego menu, co z pewnością przyciąga klientów, zwłaszcza tych młodszych. Każdy bowiem chce spróbować tego nowego dania. Kebab możesz wykonać samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy, dlatego też wiele osób decyduje się na wyjście do lokalu.


Podobne porady

kebab

Jak przyrządzić kebab?

Szybkie i proste dania
Kebab jest niezwykle popularną potrawą, która przybyła do nas aż z Turcji. Mięso możemy podawać na talerzu z dodatkiem frytek i surówek. Można też włożyć kawałki do bułki lub zawinąć w naleśnik tortilla z dodatkiem świeżych warzyw. Tłusty i niezwykle aromatyczny kebab jest ulubionym daniem wiecznie głodnych studentów i imprezowiczów wracających bardzo późno do domu i odczuwających wtedy wielkie ssanie w brzuchu. Warto przyrządzić tą potrawę na domową imprezę lub po prostu na obiad. Z pewnością zaspokoi głód nawet największego głodomora.
sałatka kebab

Jak zrobić sałatkę kebab?

Sałatki
Sałatka kebab stanowi doskonały pomysł na codzienny obiad i zachwyca bogactwem smaków i składników. Wyśmienicie smakuje sama, ale również z frytkami . Wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku, choć prezentuje się niesamowicie. Z pewnością ani wy, ani wasi bliscy nie będziecie w stanie oprzej się jej niesamowitemu smakowi. Idealnie sprawdza się na przyjęcia i jest bardzo sycąca. Poniżej znajdziecie wskazówki, które pomogą wam w jej przygotowaniu.
pita

Jak zrobić pitę w domu?

Kuchnia arabska
Ciasto pita to niezastąpiony dodatek do kebabu, czy shoarmy. Nie kupisz go w sklepie, a bez niego nawet najlepsze orientalne danie nie będzie smakować tak jak powinno. Najprościej jest zrobić pitę w domu. Nie jest to wcale skomplikowane. Przekonasz się o tym poniżej.
grillowane szaszłyki kebab

Jak zrobić grillowane szaszłyki kebab?

Potrawy z grilla
Gdy za oknem znów zawitało lato, czas wyciągnąć grille z piwnic i rozpocząć sezon. Dobrym i smacznym startem w czas grillowych smakołyków będą szaszłyki kebab. Ich sekretem jest oczywiście marynata. Żeby podczas grillowania mięso zachowało soczystość i pełnię aromatu, co kilka-kilkanaście minut wcieraj w nie marynatę, w której leżało przed wrzuceniem na ruszt. Dzięki temu twoje szaszłyki będą prawdziwym rarytasem.
falafel z ciecierzycy

Jak zrobić falafel?

Kuchnia arabska
Falafel to danie kuchni arabskiej. Są to smażone kulki, podobne do naszych pulpetów, ale zrobione z ciecierzycy. Najlepiej smakują z sosem tahini. Choć jest to danie dość egzotyczne, coraz częściej można je spotkać w restauracjach serwujących kuchnię arabską. Jednak – jak wiadomo, najlepiej smakuje to, co zrobimy sami. Dlatego, jeśli masz ochotę na falafel, skorzystaj z zamieszczonego tutaj przepisu. Zdziwisz się jak szybko i łatwo jest go zrobić. Receptura na sos tahini – gratis ;)
kawa z kardamonem

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Kawa
Kawa pełna korzyści dla zdrowia, dzięki kluczowemu składnikowi znanemu głównie w krajach arabskich: kardamonowi. Przyprawa ta nie tylko służy do nadawania smaku potrawom i deserom. Kardamon może być stosowany w problemach trawiennych, a także pomaga walczyć z nadwagą. Dowiedz się, jak przyrządzić kawę w arabskim stylu.
Jak zrobić domową pastę Tahini

Jak zrobić domową pastę Tahini

Kuchnia arabska
Wszyscy miłośnicy humusu czy kuchni indyjskiej znają pastę Tahini. Czym jest? To pasta przygotowywana z nasion sezamu, która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i jednym ze składników humusu. Niestety dobrej jakości Tahini nie jest łatwo znaleźć. Często kupując tanie produkty spotykamy się z grudkowatą konsystencją lub mnóstwem niezdrowych dodatków, konserwantów i zagęszczaczy. Jak sobie z tym radzić? Przygotować Tahini w domu.