Tag: Salmonella jajka

bakteria salmonelli

Jak uniknąć salmonelli?·

Choroby Układu Pokarmowego
Salmonella to bardzo złośliwa bakteria, która czasem występuje w produktach żywnościowych takich jak jaja, kurczaki, pomidory, orzeszki ziemne, sos salsa, guacamole, a nawet w jedzeniu dla zwierząt. Rozwija się w odcinku jelitowym ludzi i zwierząt i prowadzi do zatrucia pokarmowego. Zatrucie to może mieć różny stopień nasilenia, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci. Są jednak sposoby na uniknięcie salmonelli. Jakie? Dowiesz się poniżej.
zakażenie salmonelą

Zakażenie salmonellą

Zatrucia
Często słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.

Czy powinno się przechowywać jajka w lodówce?

Nabiał
Jednym z ulubionych produktów, które ludzie spożywają na śniadanie, są przygotowywane na różne sposoby jajka. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także bogate w mikroelementy i zdrowe. Właśnie to sprawia, że prawie wszyscy ludzie kupują w sklepach jaja, a następnie przechowują je w lodówce lub domowej temperaturze. Ostatnio popularna stała się debata o tym, czy przechowywać jajka w lodówce czy nie.