Tag: Anemia żelazowa

anemia

Jakie są przyczyny anemii?

Choroby Krwi
Krew składa się z płynu zwanego plazmą, który zawiera: czerwone krwinki (odpowiedzialne za transport tlenu), białe krwinki (są częścią systemu odpornościowego, chronią organizm przed infekcjami), trombocyty (wspomagają krzepnięcie krwi i gojenie się ran) oraz białka i inne substancje o różnych istotnych dla organizmu funkcjach. Produkcja czerwonych krwinek odbywa się w szpiku kostnym. Ich składnikiem jest hemoglobina, która wiąże tlen i odpowiada za jego transport z płuc do wszystkich części organizmu. Żeby przebiegało to bez zakłóceń, musisz odżywiać się zdrowo i dostarczać organizmowi niezbędnych minerałów i składników odżywczych. W przeciwnym razie grozi ci anemia. Choroba ta oznacza jedną z dwóch sytuacji: w twojej krwi znajduje się zbyt mało czerwonych krwinek lub w czerwonych krwinkach znajduje się, mniejsza niż normalnie ilość hemoglobiny. Przyczyny tego stanu rzeczy oraz objawy anemii poznasz poniżej.

Jakie są symptomy braku składników odżywczych?

Odżywianie
Nasz organizm daje nam bardzo wyraźnie do zrozumienia, że brakuje mu tych składników odżywczych, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli często ropieją ci oczy, zauważyłaś, że gorzej widzisz, bardzo często chce ci się pić albo jedzenie nie sprawia ci przyjemności i bez względu na typ potrawy, jest według ciebie pozbawione zapachu i smaku, uzupełnij swoją dietę w niezbędne witaminy i składniki mineralne. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki, które pomogą ci powiązać niepokojące objawy z niedoborem konkretnych pierwiastków lub witamin. Dowiesz się też, że dziwne zachcianki żywieniowe nie są tylko i wyłącznie jednym z najczęstszych symptomów ciąży i nierzadko mają zupełnie inne podłoże oraz dlaczego warto włączyć do diety - zwykle niedocenianą, a bywa, że i budzącą obrzydzenie - wątróbkę.

Niedobór i nadmiar żelaza w organizmie

Choroby Krwi
Żelazo to jeden z najważniejszych pierwiastków, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest niezbędny do transportowania tlenu we krwi, odgrywa kluczową rolę w działaniu mięśni i produkcji enzymów. Od poziomu żelaza zależy również kondycja wątroby. I chociaż większość osób zdaje sobie sprawę z negatywnych skutków niedoborów tego minerału, o tyle wciąż nie mamy świadomości, że równie groźny może być jego nadmiar. Jak to możliwe? Czy żelazo można „przedawkować”, nieprawidłowo się odżywiając? Jak objawia się niedobór i nadmiar żelaza w organizmie?