Tag: Gotowanie warzyw

gotowanie warzyw

Jak gotować warzywa, aby nie stracić witamin?

Podstawy gotowania
Prawidłowe gotowanie świeżych warzyw powoduje uwolnienie z nich niektórych składników odżywczych oraz przekształcenie ich w taki sposób, aby były łatwiej przyswajalne dla organizmu. Jednakże, niewłaściwe przechowywanie i gotowanie może pozbawić warzywa wielu ważnych dla naszego zdrowia składników, w szczególności witaminy C oraz kwasu foliowego. Poniżej znajdziesz porady, jak do tego nie dopuścić.
czas gotowania poszczególnych produktów spożywczych

Jak długo gotować?

Podstawy gotowania
Nie wystarczy kupić produkty spożywcze, wrzucić je do wody i ugotować. Musimy wiedzieć jak długo gotować, aby produkt spożywczy nie utracił witamin i był tak miękki jak lubimy. Poniżej przedstawiam czas gotowania najbardziej popularnych produktów spożywczych.
Pomidory

Jak przygotowywać warzywa i owoce, aby nie straciły na wartości?

Przepisy niskokaloryczne
Warzywa i owoce powinny być spożywane w pięciu porcjach dziennie, stanowią one zdrową i bardzo smaczną przekąskę między posiłkami, lub np. dietetyczny dodatek do mięsa w zastępstwie klusek. Warto wyrabiać codzienną normę spożycia warzyw i owoców, rezultaty zauważymy w naszym samopoczuciu oraz w wyglądzie naszej cery. Jak powinno przygotowywać się warzywa i owoce do spożycia, aby można było je jeść bez obaw?
Warzywa z mikrofalówki

Jak gotować warzywa w mikrofalówce?·

Podstawy gotowania
Prawidłowo gotowane warzywa w mikrofalówce zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze. Poniżej przedstawiam prosty sposób gotowania warzyw w mikrofalówce.
warzywa

Jak przyrządzać warzywa?

Potrawy wegańskie
Warzywa są często podstawą naszych dań. Pyszne, kolorowe i zdrowe, wyglądają wspaniale na każdym talerzu. Co jednak należy zrobić, aby przygotowane przez nas szparagi nie miały nutki goryczy lub żeby obrać i posiekać cebulę nie zalewając się przy tym łzami?
chrupiące warzywa z patelni

Jak zrobić chrupiące warzywa z patelni?

Podstawy gotowania

Warzywa podawane w chińskich restauracjach są zazwyczaj idealnie ugotowane – miękkie, ale wciąż chrupiące, odpowiednio doprawione, o pięknym, żywym kolorze. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak trudno taki efekt osiągnąć. Nie musimy jednak posiadać skośnych oczu i nazwiska Kim, by przyrządzić je samemu. Dzięki sposobowi opisanemu poniżej nie będzie ci nawet potrzebny wok. Chrupiące warzywa przygotujesz wprost na patelni. Jak? Dowiesz się tego z dalszej lektury.

Sprawdzone sposoby na jajka, mięso i warzywa

Produkty Mleczne
Nie wiesz, jak najlepiej sprawdzić, czy jajko jest świeże albo co zrobić, żeby nie pękło podczas gotowania? Zastanawiasz się, jak sprawić, żeby tłuszcz na patelni nie pryskał albo jaki składnik wykorzystać dodatkowo, żeby panierka nie odpadała, pięknie wyglądała na kotletach i była chrupka w smaku? Zachodzisz w głowę, dlaczego twój rosół, mimo przestrzegania reguł zawartych w przepisie, jest pozbawiony smaku, a pieczeń sucha i bez wyrazu? Nie załamuj rąk, tylko działaj. Nasze babcie i mamy w tych mniej lub bardziej kłopotliwych kuchennych sytuacjach radziły sobie doskonale. Podpowiadamy, po jakie sprytne sposoby sięgały.