Tag: Bazylia uprawa domowa

Bazylia

Jak uprawiać bazylię?

Uprawa Ziół
Bazylia jest rośliną jednoroczną zatem wymaga ona wysiewania każdego roku. Jest częściowo mrozoodporna i można wysiewać ją zarówno do doniczek jak i wprost do gruntu.
Bazylia

Zdrowotne właściwości bazylii

Przyprawy
Myślisz pewnie, że bazylia jest jedynie smakowitym dodatkiem do sosu, lecz nie wiesz pewnie, że chroni ona także twoje serce. Czytając ten tekst, dowiesz się, jakie pozytywne skutki na nasze zdrowie ma bazylia.
uprawa roslin

8 roślin, które możesz wyhodować w domu

Zioła
W dobie masowej produkcji owocowo-warzywnej, coraz więcej ludzi szuka zdrowszych, świeższych, lokalnych alternatyw. Jest ku temu wiele powodów. Lokalni producenci nie używają tylu środków ochrony roślin. Produkty nie są transportowane przez pół globu, by trafić na twój stół. Kupując lokalnie wspierasz więc nie tylko swoje zdrowie, ale dbasz o środowisko. Ale czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, by część swoich ulubiony warzyw i owoców mieć dosłownie na wyciągnięcie ręki? W swoim własnym domu? Brzmi skomplikowanie? Przeczytaj ten artykuł do końca, a przekonasz się, że jest to łatwiejsze niż może ci się wydawać.

Bazylia zmniejsza stany zapalne i hamuje proces starzenia

Przyprawy
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), znana też jako ziele świętego Józefa, to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Często stosowana jest jako przyprawa, a pochodzi z tropikalnych obszarów Azji. Bazylia jest niezwykle popularna we włoskiej kuchni. Stanowi jeden z głównych składników sosu pesto. Stosowana jest także w kuchniach indonezyjskiej, tajskiej i wietnamskiej. Słowo "bazylia" pochodzi od greckiego "basileus", co oznacza "król". Oksfordzki słownik języka angielskiego podaje, iż bazylia stosowana była jako królewskie zioło do wytwarzania maści, leków, a także do kąpieli. Istnieje wiele ciekawych historii związanych z aromatyczną bazylią. Francuzi często nazywają ją “l’herbe royale” (królewskim zielem), natomiast w żydowskim folklorze uważana jest za zioło dające siłę w czasie postu. Istnieją różne odmiany bazylii, które mają odmienne smaki i zapachy. Słodka bazylia (najbardziej dostępna i stosowana w kuchni włoskiej) ma silny czosnkowy zapach ze względu na dużą zawartość substancji o nazwie eugenol. Z kolei bazylia cytrynowa i limonowa mają silny cytrusowy zapach dzięki dużej zawartości limonenu.