Tag: Agrest

Geranium

Jak uprawiać agrest?

Uprawa Owoców
Agrest jest owadopylnym krzewem, którego okres kwitnienia trwa od kwietnia do maja. Rośnie w stanie dzikim na terenie Europy, Azji oraz Afryki. Ze względu na kwaśny smak owoców traci na popularności i często można spotkać zdziczałe krzewy. Agrest nie jest trudny w uprawie ani zbyt wymagający. Można go uprawiać w pobliżu krzewów porzeczki, ponieważ jest z nimi blisko spokrewniony. Poniżej znajdziecie wskazówki dotyczące uprawy agrestu.
Przycinanie agrestu

Jak przycinać agrest?

Krzewy
Agrest wytwarza owoce na 2 do 4 letnich pędach. Każdego roku należy usuwać zagęszczające pędy w koronie aby doświetlić krzew i go przewietrzyć. Zbyt gęsta korona zacienia pędy przez co agrest daje mniej obfite plony oraz sprzyja rozwojowi różnych chorób grzybowych.

Amla, czyli indyjski agrest i jego cenne właściwości

Owoce
Dobroczynny wpływ amli, czyli indyjskiego agrestu na zdrowie doceniono już setki lat temu. Ze względu na liczne właściwości stosowany jest jako środek wspomagający leczenie wielu chorób. Nie tylko wzmacnia wątrobę, płuca i serce, równoważy ilość kwasu żołądkowego, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i eliminuje z organizmu toksyny, ale jednocześnie zwiększa płodność i rozbudowuje masę mięśniową, co jest szczególnie ważne dla osób, które regularnie zaglądają na siłownię. Jakich jeszcze korzyści dostarcza amla?

Dlaczego warto jeść agrest w lecie?

Odżywianie
Agrest to owoc, który powinien kojarzyć nam się wyłącznie z latem, ponieważ właśnie wtedy zazwyczaj go zbieramy i jemy. Jego lekko kwaskowaty smak doskonale orzeźwia nasz organizm w upalne dni. Jest nie tylko pyszny, ale i superzdrowy. Wielu dietetyków kwalifikuje go do grupy najzdrowszych owoców. Trudno się dziwić, gdy spojrzy się na jego właściwości prozdrowotne. Ponadto, agrest ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Przyjrzymy się temu niepozornemu owocowi.