Tag: Cukinia z grilla marynata

Grillowana cukinia

Jak grillować cukinię?

Potrawy z grilla

Jest ciepłe, letnie popołudnie i najlepszym pomysłem na spędzenie czasu wydaje się urządzenie grilla. Mięso było, jest i będzie nieodłącznym składnikiem grillowego menu, ale również warzywa świetnie sprawdzają się na tą okazję. Cukinia jest źródłem wielu witamin (A, witamin z grupy B, C) oraz składników mineralnych (białka, węglowodanów, błonnika). Przyrządzona na grillu sama w sobie jest pyszna, a z odrobiną przypraw będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

<iframe width="100%" height="439" src="https://interia.tv/embed-video?id=2309873&cid=INTERIA/portal/tipy&play=1&volumeOff=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>



Podobne porady

cukinia nadziewana komosą ryżową

Jak zrobić cukinię faszerowaną komosą ryżową?

Dania wegetariańskie
Wszyscy wiemy, że cukinia nie ma jakiegoś nadzwyczajnego smaku sama w sobie. Sekret tkwi więc w tym, w jaki sposób ją przygotujemy i z czym podamy. Proponuję komosę ryżową (quinoa). Zapach komosy rozniesie się po domu, a jej smak na długo zostanie w pamięci Twoich...... kubków smakowych.
smażona cukinia

Jak zrobić smażoną cukinię?

Przekąski Ciepłe
Gdy masz ochotę na szybką i zdrową przekąskę lub niespodziewanie przyszli znajomi poszukaj w lodówce cukinii. Pokrój ją szybko i usmaż. Nikt nie pogardzi taką przekąską. Podaj smażoną cukinię z ulubionym dipem. Smacznego.
marynowana marchew

Jak marynować marchew?·

Proste przepisy
Marynowana marchewka to żadna nowość. Dodajemy ją przecież do wielu różnych sałatek na zimę, czyli wiemy, że jest ot możliwe. Ale można też marynować marchewkę, jako składnik główny, nie jako dodatek. Sprawdź jak to smakuje.
Cukinia faszerowana

Jak zrobić cukinię faszerowaną?

Dania z wieprzowiny
Faszerowana cukinia jest pyszna i taka prosta do zrobienia. Możesz ją zrobić dużo wcześniej, zamrozić i odgrzać w piekarniku. Cukinię tą najlepiej jeść na gorąco, prosto wyciągniętą z piekarnika.
marynowana czerwona cebula

Jak zrobić marynowaną czerwoną cebulę?

Przetwory
Marynowana czerwona cebula to nie tylko wyrazisty smak dodający charakteru niejednej potrawie. To też piękny, intensywny kolor, który sprawia, że danie od razu chce się jeść. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa (szczególnie wieprzowiny), sałatek, czy dań na bazie fasoli. Jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, a przechowywana w lodówce zachowuje świeżość przez kilka tygodni. Czy można chcieć czegoś więcej? Może przepisu? Ten znajdziesz poniżej.
uprawa cukinii

Jak uprawiać cukinię?

Uprawa Owoców
Cukinia dopiero od niedawna zaczyna być doceniana w naszych ogródkach i kuchniach tak jak na to zasługuje. Jako warzywo uprawowe ma bardzo małe wymagania i daje duże plony - z jednego krzaczka możemy uzyskać nawet do 40 owoców! Te z kolei, doskonale nadają się m.in. na przetwory, ale mają też wiele innych zastosowań. Warto również spróbować potraw ze smażonych kwiatów cukinii. Właśnie maj jest miesiącem, w którym pora zabierać się za sadzenie dyniowatych.
marynowana cukinia

Jak zrobić marynowaną cukinię?

Przetwory
Cukinia to warzywo, które chciałoby się jeść przez cały rok. Ale właściwie dlaczego nie mielibyśmy tego robić? Doskonałym pomysłem jest zrobienie przetworów na zimę z cukinii. Ja polecam ci marynowaną cukinię na ostro. Lubię ją bardziej, niż tradycyjne pikle. A zastosowań ma równie dużo – do sałatek, na kanapki, do zapiekanki. To co, zaczynamy?