Strona głównatag: kasza gryczana prażona
Tag: Kasza gryczana prażona

Jak uprażyć kaszę gryczaną?
Podstawy gotowaniaMało kto wie, ze kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka, wapna, żelaza, błonnika i witaminy B1. Za to wiele osób, które są na diecie makrobiotycznej doskonale wie, że jest niezastąpiona. Oprócz wielu walorów zdrowotnych stanowi niebanalny dodatek do pełnowartościowych potraw. Kasza gryczana prażona ma nieco mniej właściwości odżywczych od nieprażonej, ale do jej zalet należą wyrazistszy smak i kolor. Poniżej znajdziecie wskazówki, które podpowiedzą wam, w jaki sposób właściwie prażyć kaszę gryczaną.
Podobne porady

Jak gotować kaszę gryczaną?
Podstawy gotowaniaKasza gryczana znana jest ludziom od wieków. Jest ona doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Jest to danie nisko kaloryczne, bogate w błonnik, białka i witaminy. Kaszę gryczaną możemy kupić w niemal każdym sklepie spożywczym, pakowana w worki lub papierowe torby nadal zachowuje swoją świeżość.

Jak gotować kaszę jaglaną?
Kuchnia rosyjskaKasza jaglana jest doskonałym zdrowym wyborem dla dzieci i dorosłych. Zrobiona z łuskanych ziaren prosa, znana jest ludziom już od wieków. Zawiera ona dużo witamin i minerałów, jest więc doskonałym uzupełnieniem każdej diety. Gotowana kasza jaglana doskonale nadaje się na śniadanie.

Jak ugotować kaszę gryczaną?
PrzystawkiKasza gryczana jest bardzo odżywcza i zdrowa. Ma wiele żelaza, cynku i innych minerałów i witamin, dlatego jej jedzenie jest wskazane dla dzieci i dla kobiet w ciąży. Kasza gryczana ma również mniej węglowodanów od innych ziaren zbóż. Jeśli chcesz trochę schudnąć lub więcej ćwiczyć to polecam właśnie kaszę gryczaną, ponieważ nie musisz jej dużo jeść, aby czuć się syto przez dłuższy okres czasu. Gotowana kasza gryczana jest wspaniała do każdego dania z wołowiną. Osobiście uwielbiam ją jeść ze strogonowem, gulaszem czy z kotletami mielonymi. Tak czy owak może być podawana również sama z odrobiną masła lub z mlekiem.

Jak obrać i uprażyć orzechy laskowe?
Techniki pieczeniaOrzechy laskowe to najsmaczniejsze spośród wszystkich orzechów, a nie wiedzieć czemu jemy je głównie przemielone z dodatkiem czekolady pod postacią... no cóż – Nutelli. Mało kto potrafi docenić je w kuchni. Może wynika to z tego, że wiele osób nawet, gdy skusi się, by je kupić, rezygnuje z ich jedzenia ze względu na gorzki smak skórki, którą wyjątkowo trudno jest z nich usunąć. Jednak gdy poświęcisz orzechom laskowym odrobinę czasu, odwzajemnią ci się wspaniałym smakiem i aromatem. Istotne są tutaj dwie rzeczy: prażenie i obieranie. Jak się do tego zabrać, żeby uzyskać najlepszy efekt? Dowiesz się tego poniżej.